Загубата на диви животни в сегашните мащаби представлява безпрецедентен риск, предупреждават експерти

Птичият грип убива десетки хиляди тюлени и морски лъвове в различни краища на света. Това нарушава екосистемите и обърква учените, които не виждат ясен начин за забавяне на опустошителния вирус, предаде „Асошиейтед прес”.

Вирусът не представлява сериозна заплаха за хората, но разпространението му в селското стопанство и дивите екосистеми предизвика огромни икономически сътресения и нарушения на околната среда.

Тюлените и морските лъвове, които се намират на толкова отдалечени едно от друго места като Мейн и Чили, са особено уязвими към болестта, казват учените. Вирусът е открит при тюлени на източното и западното крайбрежие на САЩ. Това е довело до смъртта на повече от 300 от тях в Нова Англия и още няколко в Пюджет Саунд във Вашингтон. Ситуацията е още по-тежка в Южна Америка, където над 20 000 морски лъва са умрели в Чили и Перу, а хиляди морски слонове са загинали в Аржентина.

Пингвините са в опасност: Потвърдиха смъртоносен щам на птичи грип в Антарктика

„Веднъж попаднал в дивата природа, вирусът се разпространява като горски пожар, стига да има податливи животни“, каза Марсела Ухарт, директор на програмата за Латинска Америка в Здравения център за диви животни „Карън Дреър“ в Калифорнийския университет в Дейвис. „Придвижването на животните разпространява вируса в нови райони“.

„Учените все още проучват как тюлените са се заразили с птичия грип, но най-вероятно това е станало при контакт със заразени морски птици“, каза Ухарт. „Високата смъртност засяга южноамериканските морски бозайници постоянно, откакто вирусът се появи в края на 2022 г. Оттогава в Перу и Чили са загинали стотици хиляди птици от вируса“, отбеляза тя.

Ушати тюлени се "включиха" в полицейска блокада в Чили (ВИДЕО)

Вирусът все още се разпространява и през февруари за първи път беше открит в Антарктида.„Загубата на диви животни в сегашните мащаби представлява безпрецедентен риск от срив на популацията, създавайки екологична криза“, се казва в изявление на Световната организация за здравеопазване на животните.

Някои учени и защитници на околната среда смятат, че може да има връзка между епидемиите и изменението на климата и затоплянето на океаните. Повишението на температурата на морето край северната част на Чили намалява популацията на дребните риби, а това прави морските лъвове по-слаби и по-податливи на болести, каза Лисбет ван дер Меер, директор на екологичната група Oceana в Чили.

„Учените и природозащитниците се надяват, че ваксинирането на домашните птици ще помогне да се намали разпространението на болестта“, каза Ван дер Меер и добави, че също така е важно хората да избягват потенциално заразени животни в дивата природа.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Ана Владимирова, БТА