„Алексей Навални беше бавно убит от Кремъл”, посочи върховният представител на ЕС

Съветът на ЕС налага санкции на свързаните с преследването и смъртта на руския опозиционер Алексей Навални. Списъкът обхваща 33 длъжностни лица и две организации по силата на санкциите на Европейския съюз за нарушения на човешките права по света.

Под санкции попадат наказателните колонии ИК-3 и ИК-6, ръководителят на ИК-3 Вадим Калинин и негови заместници и съдиите Андрей Суворов, Кирил Никифоров, Евгения Николаева и Наталия Дудар. Включени са също служители от системата за изтърпяване на наказанията в Русия и от руското министерство на правосъдието.

ЕС ще санкционира виновните за смъртта на Навални

В съобщението на ЕС се уточнява, че вече 104 лица и 23 организации са под санкциите за нарушаване на правата на човека. Всички те са под забрана за пътуване до ЕС, имуществото им на територията на Съюза е запорирано, а подпомагането им от граждани и организации е забранено.

„Алексей Навални беше бавно убит от Кремъл. Знаем, че Русия не е Путин и Путин не е Русия, ще продължим да подкрепяме руското гражданско общество”, заяви по този повод върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Николай Жерлязков, БТА