Вижте какво позволява новият закон

Горната камара на германския парламент Бундесратът даде ход на частичната легализация на канабиса.

Законът се подкрепя от правителството и вече беше приет в Германия, но можеше да бъде осуетен от Бундесрата, който се състои от делегати на правителствата на 16-те германски провинции.

Рисковете от легализирането на канабиса за развлекателни цели

Някои представители в камарата спориха за негативните последици от закона, а предложението за изпращане на закона в Комисията по медиация заплашваше да забави прилагането на закона. Предложението обаче не получи достатъчно гласове, което разчисти пътя за легализирането на канабиса на 1 април.

Министърът на здравеопазването Карл Лаутербах отново се застъпи за политиката, като заяви, че предишният подход по отношение на наркотиците се е провалил и това е довело до черен пазар.

България, Австрия и Испания разбиха канал за трафик на наркотици

Какво позволява новият закон?

- На възрастните, навършили 18 години, ще бъде разрешено да носят до 25 грама канабис за собствена консумация.

- Публичната консумация ще бъде разрешена, стига да не е в близост до деца или до спортни съоръжения. Но ще бъде забранена в пешеходните зони между 7 и 20 ч.

- На възрастните ще бъде разрешено да съхраняват до 50 грама от наркотика у дома, както и да държат три растения за домашно отглеждане.

- Специални клубове за канабис ще имат право да отглеждат и закупуват наркотика в ограничени количества от 1 юли 2024 г. Клубовете могат да имат до 500 членове.

- Канабисът ще остане забранен за непълнолетни лица.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: "Дойче веле"