Авторите на проекта ще използват социалните мрежи

От няколко седмици започна инициатива, свързана с опазването на исторически врати в централната част на София. Идеята разкрива невероятни истории за къщи и хората, живели в тях. Разказват ги авторите на проект за изучаване и опазване на старинни сгради в София. Акцентът е върху витражите и орнаментиката на вратите.

„Ние не трябва да допускаме тези елементи да изчезват. Това е културното наследство. То е не само архитектура, то е и култура”, заяви културният мениджър Мартина Стефанова.

АРХИТЕКТУРНИ БИЖУТА: Познавате ли старите къщи на България? (ГАЛЕРИЯ)

За да провокират внимание и интерес, авторите на проекта са изработили плакат със 79 фотографии на врати. Опазването на такова културно наследство е практика в чужбина.

„Ние искаме да запазим духа на стария град и тази история, защото сега никой няма да построи тези врати”, заяви Стефанова.

Мирослав Каремов и съпругата му решили да тръгнат на "лов за врати" в централната част на София и заснели голяма част от тях.
„То се оказа приключение - те липсваха. Без врати бяха сгради, които са културни паметници на архитектурата, включително и нашата, както и съседната. Обаче все пак попаднахме на хубави врати. Този проект не беше измислен с някаква комерсиална цел или дори да бъде публичен, а просто за лична страст и употреба”. 

Всъщност, вратите са част от цялата архитектура на къщата, тя не може да съществува без тях. Вратите и къщите са част от средата, в която живеем. Това е оставено от нашите предци и ние трябва да го пазим, призовават авторите на проекта. 

"Ние се намираме в стария център на София. Ако погледнем картата от деветстотната година и от 1910 година това е бил истинският център на София. Центърът на столицата трябва да изглежда като всеки един друг град. Не е вярно, че София няма своя стар град", каза Стефанова.

Авторите на проекта ще използват социалните мрежи, за да споделят и разкажат истории скрити зад тези врати.

Стажант-репортер: Катерина Грънчарова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showca