Търговският кораб е плавал под панамски флаг

Търговски плавателен съд е бил ударен от "неидентифициран снаряд" край Йемен. Взривът е предизвикал пожар, който е бил "успешно потушен", а корабът и екипажът са "в безопасност", съобщи Центърът за морските търговски операции на Обединеното кралство UKMTO.

Корабът е напът към следващото си пристанище. Агенцията за морска сигурност "Амбри" заяви, че нападнатият плавателен съд е петролен танкер, плаващ под панамски флаг, който е пътувал към пристанище Ню Мангалор в Индия. Танкерът е регистриран през 2019 г. от британската фирма Union Maritime Ltd. Друг плавателен съд, свързан със същата компания стана обект на нападения от страна на хутите, припомнят запознати. 

28 дрона на на йеменските бунтовници са свалени от американски, френски и британски кораби

Подкрепяните от Иран бунтовници, които контролират голяма част от крайбрежието на Червено море в Йемен, извършиха десетки удари с ракети и дронове по корабоплаването през последните четири месеца. Това са действия, които според тях са в знак на солидарност с палестинците в Газа. Хутите се заканиха да атакуват израелски, британски и американски кораби, както и плавателни съдове, пътуващи към израелски пристанища, което наруши трафика по жизненоважния търговски път.

Съединените щати, които ръководят международната коалиция, сформирана да защитава корабоплаването в Червено море, от средата на януари нанасят удари по цели на хутите в Йемен. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС