Според поддръжниците ѝ, мярката ще защити децата от онлайн рискове за психичното им здраве

Губернаторът на Флорида Рон Десантис днес подписа закон, който забранява на деца на възраст под 14 години да ползват социалните мрежи. Според поддръжниците ѝ, мярката ще защити децата от онлайн рискове за психичното им здраве.

Социална мрежа на прицел: Ще спрат ли TikTok в Америка

Тя изисква платформите на социалните мрежи да прекратяват акаунтите на лица под 14 години, както и на лица под 16 години, които нямат родителско съгласие за ползването им. Мярката изисква от тях да използват система с независим източник  за проверка, за да се отсеят непълнолетните.

Ръководеното от републиканците законодателно събрание на Флорида прие през февруари закона, който забранява на деца под 16 години да ползват социалните мрежи. Десантис наложи вето на този законопроект по-рано този месец, като заяви, че той ограничава правата на родителите. Изменената версия позволява на родителите да предоставят съгласие за участие на по-големи деца в платформите на социалните мрежи. Мярката ще влезе в сила на 1 юли.

След срива на Meta: Личните данни са защитени, мнозина се оказаха зависими от акаунтите си

Поддръжниците твърдят, че законодателството ще спре вредните ефекти на социалните мрежи върху благосъстоянието на децата, които използват тези платформи прекомерно и могат да изпитат безпокойство, депресия и други психични заболявания в резултат на това.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Пламен Йотински, БТА