Съдебният състав го върна за отстраняване на допуснати на досъдебна фаза съществени процесуални нарушения

Окръжната прокуратура в Кърджали е внесла отново обвинителния акт по делото за катастрофата през април 2019 г. с Лютви Местан в района на село Загорско, при която загина бебе на 6 месеца. По внесения обвинителен акт е образувано наказателно дело от общ характер. Това става известно от публикувано съобщение на интернет страницата на Окръжен съд – Кърджали.

Делото за катастрофата с Местан, при която загина бебе, започва отначало

По делото обвиняеми са както Лютви Местан, така и бащата на загиналото бебе Юсеин Ахмед, който в деня на катастрофата е управлявал семейния автомобил. През ноември 2023 г. се проведе трето разпоредително заседание заради пенсиониране на тогавашния съдия в процеса. На него съдебният състав прекрати делото и го върна за отстраняване на допуснати на досъдебна фаза съществени процесуални нарушения, довели до ограничаване на правата на обвиняемите.

Искат прекратяване на делото за катастрофата с Местан

За БТА говорителят на Окръжна прокуратура - Кърджали Димитрина Делчева коментира, че няма промяна в предявените обвинения – за съпричиняване на смърт по непредпазливост. Тя допълни, че са изпълнени указанията на Окръжен съд за отстраняване на неяснотите по обстоятелствената част. Делото е насрочено за разглеждане в разпоредително заседание за 13 май от 10:00 часа.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Валентина Стоева, БТА