Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа, че България може да се гордее, че е успяла да се утвърди като лоялен съюзник

Политици правят равносметка на постигнатото от страната ни в периода на пълноправното ни членство в НАТО. Днес се навършват 20 години от приемането на България в Алианса. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа във Facebook, че България може да се гордее, че е успяла да се утвърди като силен и лоялен съюзник.

20 години България в НАТО: Страната ни отбелязва влизането в Алианса

Той допълва, че в свят, изпълнен с предизвикателства, който позна ужаса на войната отново, членството на страната ни в НАТО за пореден път се утвърди не просто като политическо решение, а като исторически избор.



Позиция дойде и от ДПС. Председателят на движението Делян Пеевски заяви, че евроатлантическите ценности нямат алтернатива, а България се е доказала като надежден партньор. И още - от ДПС допълват, че пътят за развитие на страната ни минава през НАТО и Евросъюза.

"Присъединяването към НАТО беше първото и най-голямо постижение на България в най-новата ни история след 1989 г. То предопредели ясната посока на развитие на страната и така очакваното от поколения завръщане в семейството на европейските демокрации". Това заяви министър-председателят в оставка Николай Денков в словото си на Националната конференция „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“. Премиерът изтъкна, че днес Алиансът е гарант за мирния живот и сигурността на над 1 милиард жители в Европа и Северна Америка. 

„75 години след основаването си НАТО доказа, че може да се адаптира успешно към заплахите и предизвикателствата, а те напоследък се увеличават. Съюзната сила е най-мощното послание за потенциалните агресори – обединението ни прави по-защитени и по-сигурни“, добави министър-председателят. По думите му разширяването на Алианса е по същество разширяване на територията на демокрацията, на върховенството на закона, на мира и сигурността във всички техни измерения. „Няма как да имаме икономическа, енергийна, социална, здравна, образователна и управленска устойчивост, без необходимите гаранции за съхранение на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на България. Всичко това получихме благодарение на приемането ни в НАТО на 29 март 2004 г.“, подчерта Денков.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase