Президентът Макрон е поискал министърът на отбраната да разработи „нов пакет за помощ“

Франция ще изпрати нови ракети земя-въздух и стари бронирани превозни средства в Украйна, обяви министърът на отбраната на страната, предаде БГНЕС.

Себастиен Лекорню каза пред La Tribune Dimanche, че президентът Еманюел Макрон го е помолил да разработи „нов пакет за помощ“, за да помогне на Киев да се защити от руската инвазия. Това „ще включва по-специално старо оборудване от нашите армии, което все още е функционално“, каза той. „За да поддържа такава дълга фронтова линия, украинската армия се нуждае например от нашите бронирани машини – това е абсолютно ключово за мобилността на войските и е част от исканията на Украйна.“

Запитан колко превозни средства ще предостави Франция, Лекорню каза: „Говорим за стотици за 2024 г. и началото на 2025 г.“ Той каза, че Франция също ще предостави „нова партида ракети Aster 30“ на Украйна. „Ние също така разработваме боеприпаси с дистанционно управление в много кратък период от време, които да бъдат доставени на украинците още това лято“, каза той.

Доставките на оръжие идват на фона на обвиненията, по-специално от страна на Германия, че Париж не оказва достатъчна военната помощ за Украйна. Германски официални лица публично изразиха разочарование от размера на помощта на Франция за Киев. Германският канцлер Олаф Шолц многократно е призовавал за одит на националните вноски на фона на дискусии за това как да се пълни фонда на ЕС за възстановяване на разходите на страните заради техните военни дарения за Киев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

 

Източник: БГНЕС