Пеевски: Подкрепяме комисията за "Балкански поток", в нея ще се разследва и дерогацията на "Лукойл"

Депутатите решават дали да създадат временна комисия за изчезналия стратегически документ "Пътна карта на проекта за Турски поток".

Готови сме още днес да гласуваме решение за спиране на „Балкански поток“. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в кулоарите на Народното събрание.

„Тръбата е 100% българска, изцяло на територията на България, акциите са 100% на българите. Към днешна дата има 1,309 млн. лева чиста печалба. Няма такъв бизнес, такова държавно предприятие, нещо, направено в България, което да носи такъв огромен принос в пари на българите. Ако колегите искат и считат, че в него има нещо лошо и трябва да предадем интересите на България в полза на Гърция, още днес може да внесат решение да спрем „Балкански поток“, каза още Борисов.

„Комисията ще я подкрепим. Дори сме разговаряли и с колегите. Включваме и “Лукойл”. Дължим истината на хората по всеки проект. От кой е спечелено, от кой е загубено и къде са отишли парите на хората”, коментира председателят на ДПС Делян Пеевски.

Пеевски: ДПС няма да участва в служебния кабинет

БСП ще подкрепи всяка комисия, която цели да изобличи корупционни действия, включително и такива за "Турски поток" и "Лукойл". ПП-ДБ искат да са отделни, а ГЕРБ - една комисия да разследва и двата казуса. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

"Борисов да не се прави, че не е подкрепял 20-те лева такса, която беше наложена върху преноса на газ, тъй като точно той е вносител. Именно тя развали отношенията ни с Унгария и Сърбия. Политиците е хубаво да носят отговорност за действията си", заяви той.

„Ще подкрепим създаване на отделна комисия за „Лукойл“, но тези две теми не трябва да се смесват, за да не допускаме смиване на която и да е от тях. Ако г-н Борисов наистина не го е страх, нека да подкрепи създаването на комисия за „Турски поток“, отделна комисия, с председател от парламентарната група на ПП-ДБ, а ние пък ще подкрепим комисия за „Лукойл“ и съответно председател от тяхната парламентарна група“, заяви Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

От ПП-ДБ не смятат, че двете теми трябва да се смесват, но обявиха, че не се притесняват от разследване. „Не знам какво имат предвид за комисия за „Лукойл”. Но понеже ние сме винаги за пълна прозрачност казваме - ние няма от какво да се страхуваме”, подчерта Кирил Петков, ПП-ДБ. 

Днес депутатите обсъждат внесения от ПП-ДБ проект за създаване на временна комисия за изчезналия стратегически документ "Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система на България". В пленарна зала ще се изясняват и обстоятелствата около реализацията на проекта на наша територия. 

Преди около месец документ, за който се твърди, че е именно тази пътна карта, се появи в хакнат имейл на сътрудник на руски депутат. Според ПП-ДБ, които предложиха комисията, България е дала милиарди за изграждането на руски газопровод и по този начин е помогнала на Владимир Путин да започне войната в Украйна. От ГЕРБ-СДС коментираха, че нямат притеснения.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС, БТА