Решението е на кабинета "Денков"

Заплатите на 53 хиляди държавни служители ще бъдат вдигнати средно с по 283 лева, със задна дата от 1 януари. Решението беше взето на днешното заседание на министрите в оставка от кабинета "Денков". 

За да се уверят, че договорените 268 милиона лева за администрацията няма да бъдат намалени, представители на КНСБ и КТ „Подкрепа“ се събраха тази сутрин на протест под прозорците на властта.

По-късно министрите решиха увеличението за всеки държавен служител да е с между 12 и 18 на сто, което е от 200 до 300 лева. Близо 1000 души все още работят на минимална заплата и за тях ръстът на работната заплата ще е с 21%.

Синдикати излязоха на протест в София

„Дадоха ни 268 млн. лева за всички и ни оставиха ние да се бием помежду си - сектор със сектор, длъжност с длъжност. Оставиха ни сами да определяме кой е по-важен – работещият в борбата с градушките или работещите в Агенцията за социално подпомагане. Не трябва да е такъв подходът”, коментира Любослав Костов от КНСБ.

Според Кремена Атанасова от КТ „Подкрепа” има много служители, които са на минималната заплата от 933 лева. „Получихме 30% увеличение, но тези средства не са достатъчни, за да покрият нашето чувствително изоставане. Най-ниската заплата сега е 1350 лв. Не сме виждали такова увеличение от много време, но въпреки това тези средства не са достатъчни”, каза Рая Петрова от Националния статистически институт.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase