Вашингтон заяви, че подкрепя независимостта ѝ, но след преговори с Израел

САЩ се противопоставиха в сряда на палестинския натиск за пълноправно членство в ООН, като Вашингтон заяви, че е "за" държавността, но след преговори с Израел.

„Ние подкрепяме създаването на независима палестинска държава“, каза пред репортери говорителят на Държавния департамент Матю Милър. „Това е нещо, което трябва да се направи чрез преки преговори между страните, нещо, което преследваме в момента, а не в ООН“, каза той, без изрично да каже, че САЩ ще наложат вето на палестинската кандидатура, ако въпросът стигне до Съвета за сигурност.

Нетаняху представи първи официален план за действие след края на войната в Газа

Милър посочи, че държавният секретар Антъни Блинкен е бил активно ангажиран с установяването на „гаранции за сигурност“ за Израел като част от основата за палестинска държава. Администрацията на президента Джо Байдън все повече изтъква подкрепата си за палестинска държава с реформирана палестинска власт, управляваща както Западния бряг, така и Газа. Тя също търси начин да прекрати продължаващата война, в която нейният съюзник Израел се стреми да елиминира Хамас от Ивицата Газа.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху от десетилетия се съпротивлява на създаването на палестинска държава и ръководи крайнодясно правителство с членове, враждебно настроени към администрацията, която има ограничена автономия в части от Западния бряг.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС