Много от новите жилища там се продават на чужденци

Докато държавите от Европейския съюз, включително Република Кипър, налагат санкции на Русия, в Северен Кипър такива правила не съществуват. Крайбрежният град Искеле се е превърнал в убежище за руски инвестиции. Бизнесът на агента по недвижими имоти Ахмет Давман процъфтява. Парите текат към островната държава и икономистите подозират, че в резултат на това страната е заплашена да се превърне в рай за пране на пари.

Давман продава десетки луксозни, нови жилищни блокове предимно на чужденци. Сред най-верните му клиенти са руснаци и иранци. В момента Давман и руската му колежка Ирина Кадинец най-лесно продават малки обзаведени апартаменти на цени от 60 000 евро всеки. Те са такъв хит, че много клиенти се насочват към комбинирани пакети.

„Фабрика за оцеляване”: Коя е една от най-натоварените болници в Украйна (ВИДЕО)

„Преди да започне строителството, продаваме апартаментите на достъпна цена. Хората обичат да вземат по три наведнъж. След като бъдат завършени, клиентите отиват в Агенцията по вписванията, плащат таксите и по-късно препродават жилищата или ги отдават под наем”, разказва Давман пред „Дойче веле”.

Турция е единствената държава в света, която признава така наречената Севернокипърска турска република. Там се засилва съпротивата срещу прането на пари, така че в началото на годината бяха ограничени продажбите на недвижими имоти на чужденци. И малко хора се възползват от средствата, които се вливат в страната.

„Ако плащат по банков път или в брой, никой тук няма да ги пита откъде идват парите”, обяснява Давман.

Сега кипърските турци като самия Давман се надяват да получат дял от парите, които печелят богатите руснаци, купуващи недвижими имоти в чужбина, дори ако бизнесът понякога изглежда малко съмнителен.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase