Темата коментират Ива Лазарова и Александър Андреев

Какви са рисковете от манипулация на вота? Темата коментираха председателят на Обществения съвет към ЦИК Ива Лазарова и бившият председател на ЦИК Александър Андреев в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„За да организираме честен вот, едно от най-важните изисквания е стабилността на изборното законодателство. Няма да е добре, ако то бъде променено преди избори“, каза Лазарова. И допълни, че другият критерий е технологията на гласуване, която се превърна в разделителна линия. Третият фактор е избирателната активност.

Експерти: Машините за вота не трябва да са принтери, чрез тях се спират злоупотреби

„Да говорим за честни избори, означава да имаме доверие в тях. Липсата на доверие води до изтъкването на всякакви други доводи, включително технически проблеми, които биха могли да създадат недоверие в изборния процес. Необходимо е да имаме ясни критерии за него“, каза Андреев.

Лазарова подчерта, че с машинното гласуване се намалява процентът на недействителните бюлетини. Тя допълни, че има достатъчно време, за да бъдат изпълнени всички процедури по сертифициране на машините. По думите ѝ непрекъснатото говорене за това как се манипулира една или друга технология на гласуване води до отлив от избиратели.

Според Андреев машините не могат да решат изборните проблеми. Той се съгласи, че доверието в тях не може да бъде високо, ако постоянно се коментира темата за възможни злоупотреби.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase