Производителят е изправен пред поредната криза

Компанията Boeing е изправена пред нов натиск, след като информатор съобщи на американските регулаторни органи за опасения относно безопасността при производството на някои от самолетите.

Инженерът Сам Салепур обвини Boeing, че са използвали съкращения при конструирането на самолетите си 787 и 777. Той твърди, че е бил „заплашен с уволнение", след като е изразил загриженост пред шефовете си.

"Тези проблеми са пряк резултат от решението на компанията през последните години да даде приоритет на печалбите, пред безопасността, както и на регулаторния орган, който е станал твърде отстъпчив към индустрията", заявиха в изявление адвокатите на Салепур Дебра Кац и Лиза Банкс.

Шефът на „Боинг” подава оставка

Те добавиха, че клиентът им е бил прехвърлен да работи по самолета 777, след като е изразил загриженост.  "Той е бил заплашен с уволнение, изключен от важни срещи, проекти и комуникация. Отказани са му разумни молби за медицински отпуск, възложена му е работа извън неговия опит и на практика е обявен за персона нон грата за своите колеги", посочиха още адвокатите. 

От компанията отвърнаха, че твърденията са „неточни" и добавиха, че са убедени, че самолетите са безопасни. "Повдигнатите въпроси са били подложени на строга инженерна проверка под надзора на Федералната авиационна администрация. Този анализ потвърди, че няма никакъв проблем, отнасящ се до безопасността", заявиха от компанията.

Нов доклад за инцидента с Boeing 737 Max: Липсвали са четири важни болта на вратата

Акциите на производителя на самолети поевтиняха с почти 2% във вторник, след като Федералната авиационна администрация заяви, че разследва твърденията. От компанията съобщиха, че са доставили само 83 самолета на клиенти през първите три месеца на 2024 г. Това е най-малкият брой доставки от 2021 г. насам.

Жалбата на информатора, за която първо съобщи New York Times, е най-новата информация, която фокусира вниманието върху безопасността на машините, произведени от американската компания Boeing - един от двата най-големи производители на търговски самолети в света.

Обшивка на двигател на „Боинг” се откъсна по време на полет

Припомняме, че фирмата вече е изправена пред наказателно разследване, след като през януари от един от по-малките им самолети - 737 Max 9, се откъсна изходна врата малко след излитане.

Пасажерите избегнаха сериозни наранявания, но инцидентът потопи компанията в криза, като наложи временно приземяване на десетки самолети 737 Max 9, привлече регулаторни проверки и накара Boeing да забави драстично производството на своите самолети.

Това, че производителят е подложен на интензивен контрол, накара нейния главен изпълнителен директор Дейвид Калхун да обяви миналия месец, че ще се оттегли до края на годината от поста си.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Би Би Си