Около 23.00 ч. българско време в събота бяха изстреляни над 300 дрона и ракети срещу Израел

Съветът за сигурност на ООН се събра в неделя вечер заради атаката на Иран срещу Израел. Заседанието започна в 20:00 ч. по Гринуич (23:00 ч. българско време) в постоянното представителство на Малта, която председателства този месец Съвета за сигурност, предаде Франс прес.

„Близкият изток е на ръба. Той е изправен пред истинска опасност. Налице е пълномащабен конфликт, сега е време да го потушим или да ескалира", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на съвета.

По думите му постоянният представител на Израел в ООН е поискал свикване на извънредно заседание.

„Причината е директна атака от Иран с над 200 дрона и ракети в нарушение на международното право. Имаме обща отговорност за незабавно спиране на огъня в Газа, да съдействаме за освобождаване на заложниците и възстановяване на нормалното преминаване в Червено море. Нито регионът, нито светът, могат да позволят повече войни", посочи той.

„Това не е първа атака, това е поредната глава от тази кървава сага", заяви Гилад Ердан, представител на Израел по време на Съвета за сигурност на ООН. И призова светът да престане да пренебрегва престъпленията на Иран, а да предприеме действия.

„От момента, в който започнах моята работа тук в речи и писма предупреждавах за ролята на Иран. Призовах този съвет да предприеме действие срещу режима на тази държава. Амбициите на Иран да бъде хегемон в региона трябва да бъдат спрени преди той да тласне света в точката, която няма връщане. Регионален конфликт който може да прерасне в световна война. Моето предупреждение не беше взето под внимание”, поясни той. И заключи, че „цялото земно кълбо страда от Иран, включително гражданите на самата държава”, каза още Ердан.

„Действията ни бяха в отговор на израелския режим срещу постоянната агресия и атаката срещу дипломатическото представителство на Иран. Извършихме поредица от военни атаки с хиляди ракети и дронове. Операцията ни беше в защита на неотменимото ни право, посочено в хартата на ООН. Тя беше необходима и точно насочена единствено срещу военни цели. Бяхме внимателни, за да сведем до минимум възможността за ескалация", твърди постоянният представител на Иран в ООН Амир Саид Иравани.

„Приветствам присъствието на представителите на Иран и Израел на срещата. Осъждаме атаките. Враждебните действия трябва да спрат”, призова представителят на Словения Самюел Збогар.

„Нападението срещу иранското консулство в Дамаск доведе до жертви и до сериозни щети. Това беше нарушение на международното право и хартата на ООН. Атаката на Иран е реакция на агресията на Израел срещу дипломатическото му представителство в Сирия и въпросът може да се счита за приключен", коментира постоянният представител на Китай в ООН Дай Бинг на Съветът за сигурност.

Ирак затвори въздушното си пространство

„Осъждаме категорично неразумната атака на Иран срещу Израел, която рискува хиляди цивилни жертви. Тя създава сериозни рискове за сигурността и стабилността на гражданите в Близкия изток. Иран играе неприемлива роля в дестабилизацията на региона", обясни постоянният представител на Обединеното кралство към ООН Барбара Удуърд.

„САЩ осъжда безпрецедентната атака срещу Израел от страна на Иран и нейните военни сили. Тя можеше да доведе до сериозни последствия и много жертви. Бяха изстреляни над 200 устройства, това е заплаха и за гражданите на Щатите в региона. Иран е и съучастник в атаката от 7 октомври, тъй като предоставя обучение на военното крило на "Хамас", обясни заместник-постоянният представител на САЩ в ООН Робърт Ууд.

До ескалация на напрежението в Близкия изток се стигна в нощта срещу неделя. Причината - отмъщение за нападението срещу консулството в Дамаск на 1 април. Тогава бяха убити високопоставени ирански военни. 

САЩ ще подкрепят Израел срещу заплахите от Иран

"Съветът за сигурност демонстрира лицемерие, притеснително е да гледаме това. Русия предупреди, че много конфликти в Близкия изток се основават на напрежение между Израел и палестинците. Едностранни провокативни действия ще доведат до увеличение на напрежението. Израел не спазва резолюциите на Съвета за сигурност, а това е неуважение". Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя.

Израелските окупационни власти и САЩ са отговорни за заплахите за мира и сигурността в Близкия изток. Страдали сме достатъчно от техните действия. Призоваваме да се преосмили деструктивната политика срещу народите в региона. Незабавно трябва да спре израелската агресия срещу мюсюлманите и да се осигури хуманитарен достъп до Газа. Това заяви постоянният представител на Сирия в ООН на Съвета за сигурност Кусей Алдахак.

Около 23.00 ч. българско време в събота бяха изстреляни над 300 дрона и ракети от Иран към Израел. Редица държави реагираха мигновено със защита в небето си и сваляне на всичко, което може да бъде прехванато. Но военни определят атаката на Иран като успешно отблъсната. В Израел прозвучаха сирени и се чуха взривове. Местните медии съобщиха, че това са били въздушни прехващания на дроновете с експлозиви.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase