Започна изборът на съдебни заседатели

Започна наказателният процес срещу Доналд Тръмп в Ню Йорк. Това е първият подобен процес, който се води срещу американски президент. Броят на повдигнатите обвинения е 34.

Републиканецът ще отговаря пред Темида за фалшифициране на бизнес документация, с цел да прикрие плащане на пари за мълчанието на бившата порно актриса Сторми Даниълс малко преди изборите през 2016 г.

Тръмп: Има истински проблем със съдията по делото в Ню Йорк

Юристи коментират, че това е едно от най-слабите от общо четирите дела, които се водят срещу 45-ият американски президент в четири различни юрисдикции. В САЩ процесите започват в конкретен ден, без прекъсвания. Адвокатите и свидетелите не могат да отсъстват дори по здравословни причини и делата завършват с някакъв вид присъда.

Първата фаза от всеки един процес е изборът на съдебни заседатели. В случая на Тръмп това ще бъде най-трудната задача - да се намерят 12 души, които да бъдат обективни и честни при прилагането на закона спрямо него. Ето защо съдията по делото Хуан Мерчан изпрати 6 000 призовки на потенциални съдебни заседатели - хора, които живеят в Манхатън. Това е с няколко хиляди повече от обичайното.

В понеделник 200 от тях влязоха в съдебната зала. От първите 96, които застанаха на скамейките, 50-има казаха, че не могат да бъдат безпристрастни и си тръгнаха, а едва 34-ма стигнаха до частта, в която и адвокати, и обвинение, и съдия имат право да им задават въпроси и да решат дали са подходящи, или не. Този процес може да отнеме седмици, за да бъдат намерени подходящите 12 съдебни заседатели и още шестима резервни. 

Започна наказателният процес срещу Доналд Тръмп в Ню Йорк

Делото може да е най-слабото от юридическа гледа точка, но е най-скандалното. В него има най-пикантни детайли. Става въпрос за случка от 2016 г., когато бившият вече адвокат на Тръмп плаща 130 000 долара на порно актрисата Сторми Даниелс, за да си мълчи за сексуална връзка, която имала с милиардера. Жената твърди, че двамата са правили секс, докато Тръмп отрича. В разгара на кампанията тогава излезе и скандален запис, в който милиардерът обяснява какво прави на жените, без тяхно съгласие, за собствено сексуално удовлетворение. Тогава той имаше сериозни проблеми с гласоподавателите от нежния пол и се опитваше да покрие цялата тази история.

По делото трябва да свидетелства и плеймейтката Керън Макдугъл, както и Дейвид Пекър, главен издател на "Нешънъл Инкуайърър" - най-големия таблоид в САЩ. Според твърденията в издателството имали схема за откриване на скандални истории за Тръмп и сключване на споразумения и плащане на замесени в тях. След това въпросните доказателства се заключвали в сейф и не били публикувани. Дори напротив - пишели се нелицеприятни неща само за опонентите на Тръмп.

"Всеки правен експерт и преподавател по право, казва че този процес е позор. Имаме съдия, който мрази Тръмп, който не трябва да председателства процеса. Това е конфликт на интереси, изобщо не трябваше да се случва. Аз платих пари на адвокат, а някакъв счетоводител, когото не познавам, го е класифицирал като разход за юридически услуги. Това е всичко”, заяви Доналд Тръмп, визирайки тези 130 хиляди долара, платени за мълчанието на порно актрисата Сторми Даниелс. 

Съдията предупреди милиардерът, че е задължително да присъства на всяко заседание. В противен случай го грози арест. 

Повече гледайте във видеата. 

Репортер: Ясен Дараков

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase