"Ако самите те поискат да приближат границите на НАТО до нашите, няма да го позволим", обясни руският външен министър

„Русия не иска да атакува страни членки на НАТО, както се твърди на Запад, за да се сплашват гласоподавателите. Но ако самите те поискат да приближат границите на НАТО до нашите граници, то ние, разбира се, няма да го позволим, както правим в Украйна“. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за  "Спутник", "Говорит Москва" и "Комсомолская правда".

Лавров отбеляза, че Русия е готова за преговори с Украйна, но само при определени условия, като тази позиция се споделя и от други висши представители на държавното ръководство в Москва. 

„По време на евентуалните преговори няма да има прекратяване на огъня, разговорите с украинския президент Володимир Зеленски са безсмислени, а Киев ще трябва да се откаже от неговата мирна формула”, каза още Лавров.

Столтенберг: НАТО работи по изпращането на повече системи за противовъздушна отбрана за Украйна

През есента на 2022 г. Зеленски изготви формула за мир от 10 точки, които включват изтегляне на руските войски, възстановяване на границите на Украйна, изплащането на репарации, съдебно преследване на военнопрестъпниците и др., припомня ДПА.

След повече от две години интензивни сражения в Украйна руският външен министър Сергей Лавров днес отново изрази претенциите на Москва, че има право да управлява съседната държава, предаде ДПА. 

Путин: Русия не планира нападение на страни от НАТО, но ще сваля самолети Ф-16 в Украйна

"Не знам какво ще се случи със Западна Украйна", каза Лавров в интервюто. "Много политици изразяват мнението си по този въпрос. Но Украйна, която е изконно руска, която иска да бъде част от руския свят, която иска да говори и да възпитава децата си на руски език, която иска да поднесе цветя на паметниците на онези, които са проливали кръв за тази земя както в Руската империя, така и по време на Съветския съюз във Великата отечествена война - това, според мен, не се обсъжда", допълни руският външен министър, цитиран от ТАСС. 

Според 74-годишния Лавров, който оглавява руското външно ведомство от 2004 година насам и е твърд поддръжник и довереник на президента Владимир Путин, не може и дума да става за каквато и да е алтернатива, отбелязва ДПА. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, Николай Велев