На италианския остров Капри се проведе среща на министрите на външните работи на държавите от Г-7

НАТО работи по възможността за изпращане на повече системи за противовъздушна отбрана в Украйна, заяви днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, предаде БТА.

"Събрахме данни за различните системи за противовъздушна отбрана, с които разполагаме в НАТО, и се съсредоточихме върху системите "Пейтриът". И работим със съюзниците, за да гарантираме, че те ще пренасочат някои от своите системи към Украйна", каза Столтенберг пред журналисти на италианския остров Капри, където участва в срещата на министрите на външните работи на държавите от Г-7.

Лидерите на ЕС обещаха да ускорят оръжейната помощ за Украйна

"Водим диалог с някои конкретни страни", добави той, като подчерта, че въпросът за системите "Пейтриът" е ключов, защото това е най-усъвършенстваната защитна система, която алиансът може да предостави.

"Забавянето на доставките на противовъздушна отбрана означава, че повече руски ракети ще попаднат в целите си в Украйна. Забавянето на доставките на боеприпаси означава, че Русия ще успее да изтласка повече сили по фронтовата линия", добави той.

"Окуражен съм от ангажимента и решимостта на съюзниците от НАТО да подкрепят Украйна", добави Столтенберг. Според него има окуражаващи признаци, че Конгресът на САЩ може скоро да деблокира пакет от помощи за Украйна на стойност 60,84 милиарда долара.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

 

Източник: Асен Георгиев, БТА