В Брюксел се проведе двудневна извънредна среща на върха

Завърши двудневната извънредна среща на върха на ЕС в Брюксел. Лидерите обещаха да ускорят оръжейната помощ за Украйна. Акцент беше поставен и върху новата целева група за борба с опитите на Русия да влияе на изборите в Европа. 

Това беше последната среща на върха, организирана от белгийското председателство. За пръв път европейските лидери се заеха и с борба срещу дезинформацията, пропагандната и хибридната война, считани за една от най-големите заплахи за демокрацията и интегритета на евровота.

ЕС спешно осигурява противовъздушна отбрана на Украйна

„По повод предстоящите избори има решение, когато има дезинформация от други страни, включително чрез изкуствен интелект, да се предприемат решителни действия от държавите-членки, всички институции и да действат в синхрон и координация”, заяви служебният премиер Димитър Главчев. 

„Всички европейски страни днес се сблъскват с опитите за влияние от Русия. Не трябва да бъдем наивни. Виждаме какво се случва пред очите ни. Имаме конкретни разкрития от службите на Чехия, Германия, Белгия - опити на Русия да повлияят на депутати”, заяви Александер де Кро, премиер на Белгия.

Репортер: Антоанета Николова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase