За това се споразумяха лидерите на 27-те на специален Европейски съвет

Лидерите на страните от Европейския съюз се споразумяха спешно да осигурят противовъздушна отбрана на Украйна. 27-те са в Брюксел за специален Европейски съвет. След приема на краля на Белгия снощи те проведоха конферентен разговор с Володимир Зеленски. Освен Украйна, евролидерите обсъдиха и отношенията между Европейския съюз и Турция.

27-те решиха също да засилят санкциите срещу Иран след ракетното нападение на Техеран над Израел. Днес тема на разговорите ще бъде конкурентоспособността на Европа на глобалната сцена и стратегията за бъдещето на единния пазар.

Полицията спря среща на националисти в Брюксел

„Осъждаме нападението, предприето от Иран срещу Израел. Решихме да наложим санкции срещу Иран. Това е ясен сигнал, който искаме да изпратим. Искаме да направим всичко, за да защитим цивилното население. Смятаме, че е много важно да направим всичко възможно, за да изолираме Иран, да се ангажираме със страните от региона, за да подкрепим мирния процес. Санкциите ще бъдат насочени към компаниите, които са заети с производството на дронове и ракети”, обясни председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase