Коментар по темата на Петър Карабоев, зам.-главен редактор на "Дневник"

Помощ в борбата срещу руската агресия в Украйна. През уикенда Киев получи силен тласък, след като американската Камара на представителите одобри помощ на стойност над 60 млрд. долара.

Президентът на САЩ увери Зеленски, че ще има подкрепа

"Законопроектът беше обсъждан повече от половин година. Председателят на Долната камара, който трябваше да внесе закона, е лоялен на Доналд Тръмп, но казват, че когато експерти от ЦРУ и Пентагона му обяснили за какво става дума и му показали как руснаците изтезават евангелисти, защото били разпространявали западна религия, той решил, че няма какво да направи". Това коментира в студиото на „Здравей, България” Петър Карабоев, зам.-главен редактор на "Дневник".

Зеленски: Американската помощ за Украйна е послание, че няма да има "втори Афганистан"

Той добави, че малко над 1/3 от отпуснатите 61 млрд. долара са за директно въоръжение, което вече е струпано по границите с Полша и съседни държави.

Според Карабоев законът ще бъде одобрен много бързо в САЩ, а Джо Байдън ще го подпише в сряда. „Много е важно, че това е закон, а не решение на Белия дом. Цялата администрация е задължена да го изпълнява”, уточни журналистът.

Той каза още, че положението за Украйна е драматично, особено що се отнася до противовъздушната отбрана. „Статистиката показва, че Путин не е увеличил броя на изстрелваните ракети - просто няма как те да бъдат сваляни.

По думите му Украйна няма да падне тази година, но е възможно да се стигне до катастрофални ситуации като падане на Харков.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase