Проучването изрежда 10-те европейски града с най-приятна миризма

Атина е най-приятно ухаещият европейски град, сочи проучване на британската фирма HAYPP, публикувано от сп. "Таймаут". То подрежда 10-те европейски града с най-хубава миризма. Гръцката столица е окачествена като "тържество за сетивата" и заема първото място с 8,3 от 10 точки.

Всички обичат гирос: Вкусът на уличната храна в Гърция

Изследователите разглеждат фактори, сред които чистотата и делът на магазините за цветя, пекарните и парфюмериите, за да дадат на всеки град "оценка на миризмата".

"Представете си следното: оживени улични пазари, аромати на пресни продукти, билки и пържещи се вкусотии, които се носят из въздуха. Атина е тържество за сетивата", пише "Таймаут".

Голямото пътуване: С летни гуми и нови правила за шофьорите в Гърция

Висока оценка получава и стремежът на града към чистота, а препоръката на списанието към туристите е: "Когато планирате пътуване, не следвайте сърцето си - следвайте носа си".

Париж, със своята романтична атмосфера, елегантни булеварди и носещия се аромат на багети, си осигурява втората позиция, следван плътно от Цюрих, известен с чистотата на своите улици и живописната околност.

Гърция въвежда таван на цените за храните от "великденската кошница"

В топ 10 в списъка на най-приятно ухаещите градове попадат още Дъблин (четвърто място), Люксембург (пето място) и Никозия (шесто място). На седмо място се нарежда Копенхаген, румънската столица Букурещ е осма, а Валета и Амстердам са съответно на девета и десета позиция в класацията, съставена след щателно изследване на миризмите в общо 30 европейски града.   

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА