"До изборите остават 40 дни. Вчера изтече срокът за подаване на документи от инициативни комитети", каза говорителят на ЦИК

Окончателно - 22 партии, 11 коалиции и 3-ма независими кандидати ще участват в предсрочните парламентарни избори и евровота на 9 юни. Това съобщиха от Централната избирателна комисия. В 9346 секции ще се гласува с машини. Работата по обществената поръчка за тях все още не е приключила.

До днес са подадени над 10 600 заявления за гласуване в чужбина за Народно събрание и над 4 600 за европейски парламент.

„Препоръчваме да бъде извършена проверка. Ако някой не е включен в списък, може да изпрати искане до кмета на общината по настоящ адрес. От миналата седмица има възможност и за подаване на заявления за гласуване извън страната. В сайта на ЦИК са публикувани и списъците с избирателните секции и адресите в съответната държава”, каза Матева.

ЦИК регламентира условията и реда за провеждането на кампанията за изборите

До 4 май е срокът, в който коалиции могат да подадат документи в ЦИК за промяна в състава или наименованието им. До 7 май всички партии, коалиции и инициативни комитети трябва да регистрират кандидатските си листи в ЦИК за европейските избори и в РИК - за националните.

Точно 40 дни преди вота 2 в 1 служебният премиер Димитър Главчев отново беше категоричен, че кабинетът няма да влезе в политическо говорене, а ще работи.

„Днес е Велики вторник, ден, в който трябва да има повече смирение и добродетел. Няма да давам съвети към политиците, само ще кажа, че служебното правителство няма да влиза в никакви политически страсти и ще си върши работата спокойно и на високи обороти”, каза Главчев.

Как да проверим номера и адреса на избирателната си секция

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase