Нигер заменя западните сили в страната с руски

Държавният департамент на Съединените щати наскоро съобщи, че американски служители в Нигер водят преговори по въпроса с изтегляне на американските военни сили от страната, съобщават от Voice of America.

Две седмици преди това руски войски пристигнаха в столицата, за да съдействат за гарантирането на сигурността при продължаващия 9-годишен конфликт с бойци, свързани с групировките „Исламска държава“ и „Ал-Кайда“.

Нигер е последната африканска страна от областта Сахел, която иска да замени западните сили с руски. Според анализатори е малко вероятно този ход да помогне за подобряване на сигурността.

„Това, че Мали прогонва Франция, за да я замени с Русия, не е признак на суверенитет. Точно обратното. Ние делегирахме суверенитета си още повече. Не вярвам, че Русия може да окаже значима помощ“, посочват експертите.

„Независима съдебна система”: Опозиционен лидер в Зимбабве прекара 600 дни в ареста

Данните показват, че след пристигането на руските войски в Мали през 2021 година смъртоносното насилие продължава да нараства. През 2022 г. смъртните случаи, в резултат на конфликти, се увеличават два пъти в сравнение с предходната година.

В другата съседна страна на Нигер, Буркина Фасо, смъртните случаи в резултат на конфликти се отвояват през 2023 г., когато Франция изтегля силите си от страната. Руските войски пристигат там през януари 2024 г.

Двама мигранти от Судан, които не стигат до Европа, но развиват бизнес в Нигер (ВИДЕО)

Въпреки това, през последните години в цялата област Сахел се засилват антизападните настроения, по-специално срещу Франция, бивша колониална сила в региона.

„Смяната на настроенията произтича от факта, че присъствието на западните войски, което продължава вече около 10 години, не е успяло да прекрати тенденцията на нарастващо насилие“, казват анализатори.

В региона Сахел се разпространяват и конспиративни теории, че западните сили помагат на бойците, което според експертите отчасти се дължи на руските кампании за дезинформация.

Международните медии отразяват напускането на американските войски като победа за руските геополитически интереси.

Според анализаторите обаче става въпрос за правото на Нигер да избира своите партньори.

„Не смятам това за победа на Русия. Това е малко упростена интерпретация. Става дума за това, че Нигер е суверенна държава“, продължават експертите.

Анализаторите са съгласни, че оттеглянето на Съединените щати ще намали способността на Нигер да провежда военни операции, особено по отношение на придобиване на разузнавателна информация.

Наскоро обаче, високопоставен американски военния служител заяви, че е възможно не всички войски да се изтеглят, както и че преговорите с Нигер продължават, предават от Voice of America.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.