Той беше един от най-характерните писатели на своето поколение

На 77 години почина световноизвестният писател Пол Остър. Романист, сценарист и автор на мемоари той се прочува през 80-те години на миналия век с постмодерното съживяване на жанра ноар. Остър се превърна в един от най-характерните нюйоркски писатели на своето поколение. Причината за смъртта му е усложнения от рак на белия дроб, той е починал в дома си в Бруклин. Тъжната новина потвърди приятелката му Джаки Лиден.

Остър често е описван като "литературна суперзвезда". Британският вестник "Times Literary Supplement"  го нарече "един от най-зрелищно изобретателните американски писатели".

Макар да е роден в Ню Джърси, той се свързва трайно с ритъма на Ню Йорк, който е своеобразен герой в голяма част от творбите му - особено Бруклин, където се установява през 1980 г.

С нарастването на славата си Остър започва да се възприема като пазител на богатото литературно минало на Бруклин, както и като вдъхновител на новото поколение писатели, които се стичат в квартала през 90-те години на ХХ век и по-късно.

Той е носител на множество литературни награди. 

Във Великобритания романът му от 2017 г. "4321", който разглежда четири паралелни версии на ранния живот на главния си герой - беше включен в краткия списък за наградата "Букър". Той е автор на романите "Левитан", "Нюйоркска трилогия", "Бруклински безумства", "Нощта на оракула", "Сънсет парк" и др.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase