В САЩ достъпът до контролирани вещества се регулира със закон, който ги групира в пет различни категории

Американското правителство планира да промени статута на марихуаната и да я обозначи като нискорисков наркотик, предаде ДПА.

В САЩ достъпът до контролирани вещества се регулира със закон, който ги групира в пет различни категории. Досега марихуаната спадаше към първата, включваща най-рисковите вещества, като например хероин, екстази и LSD. Следващата категория включва кокаина.

Според появилата се в медиите информация се планира марихуаната да бъде преместена в третата категория вещества, където фигурират още стероидите и парацетамолът.

Откриха над 200 кг е кокаин в щайги с банани в Германия

Марихуаната е изцяло легална или може да бъде използвана за медицински цели в повечето американски щати. В някои щати обаче действат относително строги забрани за употребата ѝ, което според ДПА е причина за предприемането на действия на федерално ниво.

Легализирането на марихуаната в САЩ: Какво очакват американците от кандидатите за президент

Промяната на статута ѝ няма да промени ситуацията на първо време. Във въпросните щати с по-строги правила ще продължат да бъдат налагани санкции. Въпреки това се очаква федералната мярка да допринесе за по-нататъшното декриминализиране на марихуаната.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase