Той разказа за строителството на двата нови кораба

В Деня на храбростта празнуват и военноморските сили на България. Те отбелязват 6 май с официална церемония във Военноморската база във Варна. Флотилен адмирал Георги Пенев, зам. - командир на Военноморските сили, пожела на колегите си да вярват в бъдещето на Българската армия. Адмирал Пенев каза още, че успяват да отговорят на всички предизвикателства в Черно море и посочи, че в момента се строят кораби и предстои приемане на нова техника.

Празник в небето: Три изтребителя ще прелетят над София

„Първият кораб е на вода, а вторият ще бъде пуснат в средата на следващата година. Строителството им ще продължи според плана“, каза адмирал Пенев.

Проектът за изграждане на многофункционални патрулни кораби стартира преди близо две години.

В ефира на „Здравей, България” флотилен адмирал Пенев заяви, че пускането на първия плавателен съд - бойният "Храбри", е исторически момент. Корабът е подходящ и за най-трудните военни мисии в морето.

„Той е със системи и оръжие, което напълно покрива последните тенденции при построяването на нови военни кораби в световен мащаб”, уточни капитан II ранг Николай Викторов - командир на новостроящия се ММПК „Храбри“.

Очаква се военният плавателен съд да влезе в експлоатация още през следващата година.

Строежът на втория боен кораб "Смели", също върви по график.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ТЪРЖЕСТВАТА НА ГЕРГЬОВДЕН У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase