Предстои ЦИК да определи в колко секции в чужбина ще има машинно гласуване

"Подготовката на изборите 2 в 1 на 9 юни върви нормално, спокойно и в срок. До събота, 25 май изтичат важни срокове". Това заяви говорителят на ЦИК Росица Матева по време на брифинг на Централната избирателна комисия.

"Избирателите, които имат регистриран настоящ адрес в друго населено място в страната и желаят да гласуват там, трябва да подадат заявление в общинската администрация, за да бъдат включени в списъка. Изтича и срокът за подаване на заявления, за гласуване с подвижна кутия”, поясни Матева.  

На предстоящия вот за първи път бюлетините ще се пускат в 4 отделни кутии - по две за европейските избори и две за парламентарните. Хартиените бюлетини ще се пускат в отделна кутия от тази, предназначена за гласуване с машина. 

Хора, които имат затруднение в придвижването или са с нарушено зрение, но не са подали заявление за гласуване с подвижна урна, могат да упражнят правото си на вот в определени от ЦИК секционни избирателни комисии. Те са на партерния етаж в сгради, които са пригодени за хора с двигателни проблеми. Преценката дали гласоподавателят ще гласува в секцията на партера, е на самия избирател.

Каква е цената на една бюлетина за вота на 9 юни

Българите, които живеят в чужбина, ще могат да гласуват в 769 избирателни секции, които са в 60 държави. В 389 от тези секции сънародниците ни ще могат да гласуват и за двата избора – За Народно събрание и за Европейски парламент. В останалите секции гласуването ще е само за Народно събрание. 

Синя и зелена: ЦИК показа как ще изглеждат бюлетините за вота 2 в 1 (ВИДЕО+СНИМКИ)

Предстои ЦИК да определи броя на избирателните секции в чужбина, където ще има машинно гласуване. По предварителни данни техният брой е около 245. Вчера в Регионалните избирателни комисии (РИК) са получени 195 машини с демоверсия с реален брой партии и кандидати. 

Утре в ЦИК ще започнат консултациите с партии и коалиции за назначаване на членове на секционните комисии извън страната. До 27 май трябва да бъдат назначени съставите на секционните избиретални комисии в чужбина от Централната комисия. Вече има регистрирани наблюдатели от шест организации.

Репортер: Софи Цветкова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Весела Веселинова