От Скопие не предвиждат среща между българската и северомакедонската делегация за Деня на кирилицата

Първата международна визита на новоизбрания президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова ще бъде в Рим. Тя ще води държавно-църковната делегация на страната в Италия и Ватикана по повод 24 май. Събитието е под мотото „Македония в чест на Св. Кирил“, съобщи кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова. 

Румен Радев пристигна във Ватикана по повод 24 май

От кабинета на Силяновска съобщават, че тя ще има аудиенция с главата на Римокатолическата църква папа Франциск и ще се срещне с държавния секретар на Светия престол монсеньор Пиетро Паролини на 23 май, а в петък, на 24 май, ще присъства на молебена в чест на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе", ще посети и базиликата "Санта Мария Маджоре", „където ще поднесе венец на паметната плоча на македонски език в чест на делото на Светите братя Кирил и Методий”.

В програмата на Силяновска е включена и среща на четири очи с президента на Италия Серджо Матарела, след което е предвидена пленарна среща на делегациите на двете страни. В „рамките на проявата в Рим Силяновска ще присъства на концерта на „Камерен оркестър от Битоля“, събитие, организирано от Министерството на културата”, се казва в съобщението от кабинета на президента на Република Северна Македония.

Путин към Георге Иванов: Славянската писменост идва от македонската земя

Държавно-църковната делегация включва заместник-министъра на културата Онур Али, директора на Комисията за връзки с религиозните общности Дариан Сотировски, Дебърско-Кичевски митрополит Тимотей и европейския митрополит Пимен, както и посланиците на страната в Италия и към Светия престол. 

Руски шахматист и депутат: Кирилицата идва от византийски земи

Това ще бъде първото официално посещение на Гордана Силяновска извън Северна Македония. Медиите в страната припомнят, че в последните години, след подписването на Договора за приятелство и добросъседство между България и Република Северна Македония, ръководителите на делегациите на България и Република Северна Македония са осъществявали срещи по време на посещенията си в Рим за 24 май.  В официалното съобщение от кабинета на новоизбрания президент на Република Северна Македония няма информация за подобна среща тази година.

Митрополит Николай: Конфликтът в Украйна започна като междуцърковен спор за юрисдикция

Президентът Румен Радев ще бъде на посещение във Ватикана и Италианската република днес и утре, съобщи прессекретариатът на президента. Държавният глава ще ръководи българската делегация, която по традиция е приемана на аудиенция от главата на Римокатолическата църква по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase  

Източник: Кореспондент на БТА в Скопие Маринела Величкова