Синдикатът на аеронавигационните инженери обвини летищните власти, че скъперничеството им може да доведе до намаляване на екипите

Един от основните френски профсъюзи на ръководители на полети призова членовете си към стачни действия в събота и неделя на парижкото летище "Орли", което е второто по големина във Франция.

Френските авиодиспечери отмениха стачката си, но полетите остават блокирани

Синдикатът на аеронавигационните инженери (UNSA – ICNA) обвини летищните власти, че скъперничеството им може да доведе до намаляване на екипите и недостиг на персонал.

Синдикалната организация изразява съжаление, че споразумението, подписано в края на април от Националния синдикат на авиодиспечерите (SNCTA), не е решило проблема с недостига на персонал, който се очаква на настъпи на "Орли" до 2027 година.

Споразумението относно мерките за подкрепа, и по-специално заплатите, за реформи в управлението и контрола на въздушното движение във Франция беше отхвърлено от синдиката на аеронавигационните инженери и третия представителен синдикат (USAC-CGT). 

След труса в Ню Йорк: Шок, уплах и затворено летище (ВИДЕО)

Това доведе до отмяната на няколко хиляди полета във Франция и Европа. Успоредно с мобилизацията от страна на UNSA – ICNA на летище "Орли", USAC-CGT подаде предизвестие за стачка от 23 до 30 май, за да протестира срещу отслабването на "териториалната мрежа", планирано според профсъюза по реформата за контрол на въздушното движение.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Марин Милков, БТА