В пакета са включени средства за противовъздушна отбрана, артилерийски боеприпаси и бронирани транспортни средства

Шведското правителство днес съобщи, че ще изпрати военна помощ за Украйна на стойност 13 милиарда крони (1,23 млрд. долара). Това е най-големият пакет, който Стокхолм е отпускал досега.  

Шведската принцеса започва обучение за офицер (ВИДЕО)

„Той съдържа оборудване, което е на върха на списъка с приоритетни нужди на Украйна“, каза вицепремиерката Ебба Буш. В пакета са включени средства за противовъздушна отбрана, артилерийски боеприпаси и бронирани транспортни средства. 

Шведският министър на отбраната Пол Йонсон заяви, че страната засега изключва възможността да изпрати на Украйна изтребители „Грипен“, произведени в страната, тъй като Киев е съсредоточен върху изпълнението на програмата за F-16.

Няколко държави съобщиха, че искат да дарят изтребители F-16 на Украйна. Белгия обеща да изпрати на Киев 30 бойни самолета от този модел.

Швеция се подготвя за потенциална конфронтация с Русия

Йонсон каза, че Швеция „все още работи върху възможността да допринесе със системата „Грипен“ на по-късен етап“. Пакетът с военна помощ е 16-ият, изпратен от Швеция на Украйна от началото на пълномащабната инвазия на Русия.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Валерия Динкова, БТА