Симулирайки военни действия в градски условия страната подобрява отбранителните си способности

Симулирайки военни действия в градски условия, Швеция, най-новият член на НАТО, се подготвя за потенциална конфронтация с Русия. Страната наскоро обяви и нов 3-годишен план за предоставяне на допълнителна подкрепа за Украйна на обща стойност над 7 милиарда долара. Тези ходове идват на фона на опасенията за нарастващата агресия на Русия.

В тренировъчно учение, американските войници симулират освобождаването на град, окупиран от руснаци, които биват изиграни от шведските войници, съобщават от Voice of America. Според един от старшите сержанти учебният център е един от най-модерните Европа. Той е оборудван с лазерни системи, симулатори и видеокамери. „Уникалното в това съоръжение е това, че всяка сграда е част от нашата система за симулиране”, обясни майор Йохан Сторм.

Този център за обучение в реалистична бойна среда е построен преди 10 години. Войната в Украйна е накарала шведските военни да засилят обученията си, за да подобрят отбранителните си способности. „Напрежението в Украйна се засилва от 2014 година. Има по-голямо усещане за спешност и в Европа, и в света, и в Швеция”, поясни Сторм.

Официално: Швеция вече е член на НАТО

Швеция разполага с едни от най-добре подготвените военни сили в региона. Командирът на военната база, където се провеждат обученията обяснява, че страната му е изградила своите отбранителни сили по исторически причини и подчертава постоянните им усилия за подготовка.

"Като държава, която не е член на НАТО и запази неутралитет по време на Студената война, Швеция трябваше да изгради силен военен потенциал, за да може да се защитава, както и голям военнопромишлен комплекс, който да поддържа", каза лейтенант Ула Сандбърг за VOA.

Като член на НАТО, Швеция ще похарчи повече от 2% от своя брутен вътрешен продукт за отбрана през тази година. Тя има за цел да подкрепи Алианса със значителните си военноморски и военновъздушни сили и да му осигури контрол над Балтийско море и достъп до Арктика.

Форумът на НАТО позволи на Украйна да използва предоставените ѝ оръжия за удари по руски военни цели

В допълнение към технологичните предимства шведската армия се възползва от неутралната по отношение на пола система за наборна военна служба, която осигурява по-широк набор от войници и офицери. Около 4 милиона шведи, почти поравно мъже и жени, на възраст от 17 до 47 години, се считат за годни за военна служба, предават от VOA.

Това, което тревожи подполковник Лиридона Даути, майка на три деца, в очакване на четвърто, е как пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна е променило сигурността в Европа. Тя казва, че на синовете ѝ може да се наложи да служат в армията, но Швеция прави всичко възможно, за да гарантира бъдеще без война.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America