До 10 ноември 1989 година подобен акт е бил невъзможен

Тленните останки на цар Фердинанд I бяха транспортирани от град Кобург в София. Това се случи с военен самолет, 76 години след смъртта му. 

Ковчегът беше свален и от гвардейци и тържествено положен в катафалка, която отпътува към дворец „Врана“. Цар Фердинанд умира на 10 септември 1948 г. в град Кобург, Германия, на 87-годишна възраст. У нас са погребани неговите две съпруги – княгиня Мария-Луиза в Пловдив и царица Елеонора в Боянската църква. В Рислкия манастир пък е сърцето на неговия син цар Борис III. 

Тленните останки на цар Фердинанд пристигнаха в България (ВИДЕО+СНИМКИ)

Министерският съвет прие решение за транспортиране на останките на монарха след писмо от инициативния комитет за връщане на тленните останки на цар Фердинанд I, подписано от проф. дин. Петър Стоянович и доц. д-р. Ивайло Шалафов. Необходимите финансови средства за целта са били осигурени за сметка на преструктуриране на разходи по Бюджет 2024. Преди да предприеме действия по въпроса, служебният кабинет се обърна за становище както към НС, така и към президента. Не бяха получени възражения от нито една от двете институции, след което МО и МВнР се ангажираха с транспортирането на тленните останки.

Фердинанд I Сакс-Кобург-Готски е германски принц, български княз (25 юни 1887-22 септември 1908) и цар (22 септември 1908-3 октомври 1918) на България (1861-1948). На 25 юни 1887 г. III Велико народно събрание го избира за княз на България. На 22 септември 1908 г. след провъзгласяване на независимостта на България Фердинанд I е обявен за цар на българите. При сключването на Солунското примирие през 1918 г., с което България капитулира и излиза от Първата световна война Антантата поставя задължително условие Фердинанд I да се откаже от престола и да напусне България. Така на 3 октомври 1918 г. той подписва манифест, с който се отказва от трона в полза на сина си Борис III. Той се отправя към германския град Кобург, където живее до 87-годишна възраст. До последния си ден очаква разрешение да се върне в България, но никога не го получава.

Но защо чак на 29 май 2024 г. препоследният български монарх се завърна у нас?

До 10-и ноември 1989 година подобен акт беше невъзможен, но се оказа, че и след демократичните промени в страната подобно решение не се взима лесно. Последните 35 години са доказателство за това.

След кончината му през 1948 г. тялото на цар Фердинанд е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в Кобург. В годината на смъртта му погребението на царя във втората му родина - България, е напълно невъзможно с оглед на политическата ситуация у нас и следвоенния период в цяла Европа, въпреки голямото му желание и това на близките му.

"Сега успяхме да пренесем останките му. Въпреки няколкото опита през годините, сега явно мнението в Германия и в България, е достигнало момента на узряване. Това направи възможна тази историческа стъпка. Нямахме никакви проблеми с общината в Кобург или църквата в града, така че поетапно преговаряхме през последните 7 месеца. Досега е имало два инициативни комитета за тази кауза. По известен е този през 2010-11 г. начело с омбудсмана д-р Гиньо Ганев и други видни общественици (бел.ред. тогава е направен опит останките да бъдат погребани в католическата катедрала в Пловдив, където почива съпругата му Мария Луиза). Защо те не са успели, нямам представа, но го отдавам на историческия момент и на начина на водене на преговорите", сподели проф. дин. Петър Стоянович. 

Оценката за цар Фердинанд: Как историята отчита завещаното от монарха

По думите му именно дворецът "Врана" е най-естественото място, където да бъдат положени тленните останки на монарха. "В част от имота се създава музей на историята на Третото българско царство. Той е първият цар от този период, не сме имали колебания къде да бъде пренесен, не е имало много опции. Фердинанд е бил католик, така че не може да бъде погребан в православна църква. Освен това е закономерно да почива в столицата на страната, която е управлявал", смята той.

"Днешните условия на демокрация и уважение към историята позволяват тленните останки на цар Фердинанд да бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на любимия му дворец "Врана" в София. Така ще бъде отдадена нужната почит към един дългогодишен държавен глава и главнокомандващ, който въпреки редица противоречиви оценки за някои моменти от управлението му, е дал много за развитието и модернизацията на държавата ни", пишат от Фонд "Цар Борис и царица Йоана". Това е неправителствена организация, която има за цел да съхранява паметта и историческото наследство на българската царска династия. 

Личният секретар на Симеон Сакскобургготски: „Врана” беше най-любимото място на цар Фердинанд. Там беше сърцето му

По думите на личния секретар на Симеон Сакскобурготски това е трети опит тленните останки на цар Фердинанд да бъдат погребани у нас. „В основата на този акт беше Симеон Сакскобургготски, който имаше последната дума. Защото другата част от рода, която се намира в Германия, а и самите местни, не желаеха това да се случи. Те казаха: „Помните ли какво се случи с тялото на цар Борис? Вие търсили ли сте до ден днешен тялото на цар Борис? Имаме ли сигурност, че това няма да се повтори с тялото на цар Фердинанд?”. Това беше преди години. Сега вече всички знаят, че обстоятелствата в Европа и България са други и имаме позволение за преместването на тленните останки”, заяви той.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петкова