Коментар на Росица Палешникова от КТ "Подкрепа" и Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници

Пореден неуспешен опит в преговорите между синдикати и работодатели за нов колективен трудов договор в здравеопазването. След проваленото извънредно заседание на парламента в неделя, на което трябваше да се обсъдят възнагражденията на медиците, вчера ресорният министър Галя Кондева събра Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването, но не се стигна до решение. Днес с Кондева ще се срещне ръководството на Националния синдикат "Защита".

Парите на медиците: Синдикати и работодатели не постигнаха съгласие за нов договор

„В разговора с министъра на здравеопазването ще бъдат набелязани схеми и ще мислим за решение на проблема. Това, което искат работодателите, са задълбочени анализи за причините да не могат да бъдат вдигнати заплатите. Работодателите са тези, които трябва да направят  финансови анализи. Ние от синдикат „Подкрепа” продължаваме да настояваме за увеличение на заплатите на медиците, които в голямата част от болниците не са вдигани през последните две години и два месеца. Хората работят за възнаграждения, които са под минимума – в размер на 1500 лева”, коментира в ефира на „Твоят ден” председателят на Медицинска федерация „Подкрепа” Росица Палешникова.

Здравният мнистър се среща с националния синдикат "Защита"

„Колективният трудов договор е нещото, което вдига или понижава заплатите. Никъде не пише, че колективният трудов договор трябва да съществува и да бъде подписан. Ситуацията не опира до това, че не желаем да вдигнем заплатите, а че нямаме възможност да го направим. Нито ние, нито синдикатите раздаваме заплати”, обясни председателят на Сдружението на общинските болници Неделчо Тотев. 

Палешникова заяви, че работещите в сферата на медицината ще продължават да напускат България, ако получават ниски заплати. Тотев обаче смята, че всеки трябва да получава толкова пари, колкото е заслужил и изработил.

„Няма как средствата да бъдат разпределени по равно”, каза той. Според него основният принцип за определяне на възнаграждението в общинските болници е приносът на самите медицински работници.

Повече по темата вижте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase