Последните 11 месеца са най-горещите, откакто се водят записи

Екстремни климатични явления бяха регистрирани по целия свят. В Индия и Пакистан болниците са пълни с хора, пострадали от горещините. В Айова торнадо разруши десетки домове, а в Източна Африка избухна холера в резултат на наводненията.

Шолц след наводненията в Германия: Трябва да спрем предизвиканото от човека изменение на климата

2023-та година е била рекордно гореща, а последните 11 месеца също са били най-топлите, откакто се водят записи.   

В Пакистан, температурите достигнаха 49 градуса. Болниците са препълнени с хора, получили инфаркти и инсулти. Части от северозападните райони на Индия също са обхванати от гореща вълна. Около 15 милиона души живеят в град Карачи в Пакистан, а експерти твърдят, че лошото градско планиране увеличава горещината.  

Горещото време взима все повече жертви в цял свят

Мощните бури, които връхлетяха Съединените щати предизвикаха и множество торнада, които разрушиха домове и обществени сгради.

Валежите имат смъртоносни последици и в части на Африка. По улиците на бедните градчета в Замбия има застояли локви със зелена вода, в които деца играят. Това е ясна предпоставка за избухване на епидемии, включително и от холера. Малави и Замбия преживяха най-тежките си епидемии през последните месеци. В няколко африкански държави е имало наводнения или суша. Според учените, безпрецедентното нарастване на бактериалните инфекции в Африка, предавани по воден път, е най-новият пример за това как климатът предизвиква епидемии.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase