Болниците в Пакистан са препълнени с хора, получили инфаркти и инсулти вследствие на жегите

Екстремни климатични явления бяха регистрирани по целия свят. В Индия и Пакистан, болниците са пълни с хора, пострадали от горещините. В Айова торнадо разруши домове, а в Източна Африка избухна холера в резултат на наводненията.

Неистови горещини: Жегите в Индия взеха жертви

2023 г. е била рекордно гореща, а последните 11 месеца също са били най-топлите, откакто се водят записи. „Средните температури ще продължат да се увеличават, ако се увеличава и мащабът на климатичните промени”, заяви Сюке Филип, изследовател в Кралския метеорологичен институт на Нидерландия.

В Пакистан температурите достигнаха 49 градуса по Целзий, а болниците са препълнени с хора, получили инфаркти и инсулти.

Около 15 милиона души живеят в застроения град Карачи в Пакистан, а експерти твърдят, че лошото градско планиране увеличава горещината. „Превърнахме Карачи в бетонна джунгла. Мисля, че зеленината е по-малко от 5%”, смята д-р Амир Аламгир, професор по екология в Университета на Карачи.

Маймуни падат мъртви от дърветата в Мексико (ВИДЕО+СНИМКИ)

В Пакистан среднодневните температури са се увеличили с 8 градуса над средните за месец май. Това предизвика наводнения заради топенето на ледове на северозапад. По думи на Сюке Филип, ако има топене на ледниците, то се очакват и повече наводнения. „Също така атмосферата може да съдържа повече влага, ако е по-топла. Така че, ако вали, може да вали и повече. И ето как изменението на климата влияе не само върху горещините, но и върху всички други екстремни явления”, допълва той.

Части от Северозападна Индия също са обхванати от гореща вълна. 

Мощните бури, които връхлетяха САЩ предизвикаха и множество торнада, разрушиха домове и обществени сгради.

Именно валежите имат смъртоносни последици и в части на Африка. По улиците на бедните градчета в Замбия има застояли локви със зелена вода, в които играят деца. Това е ясна предпоставка за избухване на епидемии, включително и от холера.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase