В първото си интервю като премиер той заяви, че е готов да седне и да намери решение с новото българско правителство

Ако има желание и политическа воля, преговорната рамка на Република Северна Македония с Европейския съюз може да бъде променена. Така смята новоизбрания премиер на страната Християн Мицкоски, цитиран от Маринела Величкова, кореспондент на БТА.

В първото си интервю на поста, за ТВ 24 той заяви, че е готов да седне и да намери решение с новото българско правителство.

Ново правителство в РС Македония след няколко дни политическите дебати

"Нашата позиция и аргументи са познати на обществеността и чакаме да видим какви са аргументите от другата страна. Очевидно по този път, по който до сега се вървеше, не може да стане. Направена е грешка. Когато нещо не става, трябва да бъде намерено решение. И ние го търсим. За да го намерим, ни трябва партньор, затова аз очаквам новото българско правителство. И очаквам това да бъде правителство на нашата сестринска партия в ЕНП - на Бойко Борисов. И ще има добра воля ще седнем, за да аргументираме позициите си, като добри съседи. Или както Борисов би казал - „държави на два братски народа”. Подготвен съм да седна и да разбера каква беше причината да се появи искане за включване на българите в Конституцията, както и какви са потенциалните рискове в бъдеще”, заяви Мицкоски.

Какъв курс ще поеме кабинетът "Мицкоски"

„Искате промени в Конституцията? Защо? Кой нарушава правата на българската общност в Македония? Коя е отговорната институция в Европа, която да каже, че това е така - Европейският съд за правата на човека в Страсбург. Колко присъди има Македония там? Присъдите са 14 за България срещу нула за нас. Македонската общност в България не иска да е част от Конституцията, иска да си регистрира неправителствена организация. Значи, там не могат неправителствена организация да регистрират, а българите в Северна Македония имат каквото поискат”, заяви Мицкоски.

Според него „всички народи в света” могат да бъдат включени в конституцията на Северна Македония, но той очаква предвидливост на процеса на евроинтеграция, преди държавата да влезе в него.

Пеевски за Мицкоски: Думите му са провокация към европейските ценности

„След шест месеца ще ни кажат „Гоце Делчев чий е”, „Илинденското въстание Преображенско ли е или Илинденско”. В България има град Гоце Делчев. Ако питате българите, Гоце Делчев дори не е сред 50-те най-големи герои, а при нас е пръв. Как в България ще си смятат историческите истини си е техен проблем. Аз и сега ще кажа, че ще подкрепя Договора за приятелство и добросъседство с България за всичко, което е полезно. Историческата комисия нека си работи, но това не може да бъде процес с край. Германия и Франция още преговарят, а Буяр Османи подписа, че до края на преговорите трябва да се разберат”, обясни тезата си Мицкоски.

 Според него, когато в България има политическо правителство той има готовност да предложи "поне три креативни решения за изход от този процес", гаранциите, за които настоява трябва да бъдат дадени от България с посредничеството на ЕС.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Маринела Величкова, кореспондент на БТА