Случаят е от Стара Загора

Районната прокуратура в Стара Загора е образувала досъдебно производство, след като е констатирала данни за извършено престъпление от общ характер по случая с майката, която е държала децата си четири години заключени.

Престъплението се изразява в неполагане на адекватни родителски грижи по отношение на дете, с което поведение е била създадена опасност за неговото физическо, душевно и морално развитие. Според разследването майката страда от тежко психично заболяване.

На 18 юли 2023 г. в прокуратурата е постъпил сигнал от Иванка Сотирова – обществен посредник  на територията на Община Стара Загора. Тя заявява, че при нея се е явил близък роднина на 13-годишно дете, който твърдял, че детето не посещава учебно заведение. По данни на роднината причината била здравословен психически проблем на майката.  

Омбудсманът на Стара Загора за заключените деца: Споделяли са, че майката много се е страхувала от външния свят

Извършената проверка установява, че майката на детето до този момент не е била диагностицирана и лекувана от психично заболяване, а детето е било отписано от училище на 30 август 2022 г.

Разследването е било възложено на разследващ полицай при Второ РУ – Стара Загора. По досъдебното производство са били проведени множество действия по разследване – разпити на свидетели.

На известните адреси в страната не били установени 13-годишното дете и неговата майка, с оглед на което същите били обявени за ОДИ. Изискана била информация от множество институции, чрез която да бъде установено местонахождението им. Адресът е бил посещаван многократно, като на него не са били установени майката и детето.

4 години майка държала децата си заключени в жилище в Стара Загора

Чрез свидетелските показания били събрани данни, водещи до извод, че майката и детето са напуснали жилището през лятото. Едва на 9 февруари 2024 г. полицейски служител е забелязал движение в жилището. Незабавно Районна прокуратура – Стара Загора е поискала и получила разрешение за претърсване на апартамента с цел да се издирят лицата. Същите са установени в дома.

В хода на разследване е била изготвена психиатрична експертиза, от заключението на която майката страда от тежко психично заболяване, датиращо от 2013 година.

С детето е направена консултация с психолог, същото е настанено за отглеждане в дома на близък роднина. Направени са му пълни изследвания, установяващи, че няма здравословни проблеми. Постъпило в учебно заведение при индивидуална форма на обучение за учебната 2023/2024 година.

Работата по случая продължава от страна на Дирекция ,,Социално подпомагане“ отдел ,,Закрила на детето“.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase