Дъждът даде надежда на огнеборците за по-лесното локализиране на пламъците

Битката с огъня в Странджа продължава и днес. Заради силният вятър, обстановката отново се усложни. Двата хеликоптера, които Чехия изпрати за гасене на пожарите у нас ще останат до утре на територията на България. Вчера те се включиха активно в овладяването на големия пожар над карловското село Отец Паисиево. Там огънят премина през двете вилни зони и изпепели 30 къщи. 

Главчев: Не виждам как по-рано можеше да се свика Съветът по сигурността

Министър-председателят Димитър Главчев също пристигна при пострадалите провокиран от коментари за нуждата от помощ. „Кметските наместници са изключително благодарни за помощта”, коментира той.

Стоянов: Испания ще изпрати два самолета за гасене на пожарите у нас

На първа линия очи в очи с огъня пожарникарите за пореден ден се опитваха да локализират огъня. За много от жителите на пострадалите села картината на огнения ад, изпепелил къщите им, не избледнява По-рано през деня вътрешният министър Калин Стоянов отговори и на критиките за липсваща пожарна техника, особено на фона на закупените нови коли за полицията.

Удължиха срока на частичното бедствено положение в част от засегнатите от пожарите села

С падането на дъжда в късния следобед днес огнеборците вече са обнадеждени, че са близо до локализиране на пожара. Рано сутринта 80 военни и горски служители се качиха в гората с надеждата на четвъртия ден да потушат пожара.

„Задачите за днес са две. Едната задача е да се дообработи един участък, в който все още няма достатъчно надежда просека, и другата задача е - да се обиколи целият периметър, да се провери дали някъде нещо не е останало от вчера”, заяви зам.-директорът на Районна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Пловдив гл. инспектор Димитър Бришимов.

На места в гората има дънери, които все още тлеят и разпалват огнища. Пеша, на ръце с техника, лопати и вода военните обходиха десет километровото трасе по протежението на цялото било, което пламъците погълнаха. „Разширяваме полосата, за да предотвратим преминаването на евентуален пожар в другата част, която не е засегната все още”, разказа военнослужещият капитан Слави Славов.

„Изчистваме около него в момента само. Нямаме нали пръскачки, с които да го напръскаме и само го изчистваме така периметъра да не прехвърли огъня. Да се надяваме да завали”, добави старшина Георги Пуков.

15 хиляди декара основно борова и дъбова гора са изпепелени, пресмята директорът на горското.
„Ще трябват години за възстановяване, където природата не започне естествено възстановяване, ще се намесим ние и ще започнем да извършваме залесяване”, посочи директорът на Държавно горско стопанство – Хисар инж. Добрин Иванов.

Нито един от собствениците на 30-те изгорели къщи във вилната зона до момента не е подал молба за отпускане на помощ от държавата. Хората в селото казват, че вече са по-спокойни. „Все още напълно не сме се успокоили, защото не се знае вятърът няма ли да възпламени огъня наново”, казва Николина Гавривска.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase