Президентът Румен Радев ще посети засегнатата от пожари Община Болярово

Пожари в цялата страна продължават да бушуват и днес. Дъждът в петък даде глътка въздух на огнеборците, които се опитват да потушат пламъците край едно от най-пострадалите села – Воден. Към момента има само едно активно огнище в района и пожарът е почти локализиран.

Около 20 фургона ще са необходими, за да се подслонят семействата, чиито къщи в боляровското село Воден изгоряха или пострадаха при пожара в сряда. Четвърти ден пожарникари се борят, за да потушат окончателно огъня в региона. И днес в тяхна помощ участват и военни хеликоптери. Президентът Румен Радев дойде на място, за да се запознае със ситуацията. Държавният глава проведе среща с кметове на Община Болярово. Призова борбата с пожарите да не се политизира и да се покаже, че държавата е близо до хората.

Удължиха срока на частичното бедствено положение в част от засегнатите от пожарите села

"Ще предоставим хранителна помощ и ще съдействаме за доставянето на фургони за настаняване на хората, останали без дом", заяви пред журналисти съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, който посети Воден заедно с акад. Николай Денков. Той разговаря с кмета и хора за тежката ситуация, която възникна там заради пожарите през последните дни.

"Двамата с акад. Денков ще направим лично дарение, като средствата ще отидат по сметката на община Болярово, защото те имат най-добрия поглед за разпределението им. Разговаряхме със Столична община, както и с Министерството на вътрешните работи във връзка с необходимостта от фургони за хората, чиито къщи са изгорели", посочи Петков, цитиран от  кореспондента на БТА в Сливен Велина Василева. 

Съпредседателят на ПП  посочи, че ще предложат мерки за превенции чрез монтиране на термокамери на малки самолети, които да облитат районите в пожароопасните месеци.

От своя страна в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи в подобна тежка за земеделците година, в която пострадаха от пожари, градушки и други бедствия,  да има гъвкава данъчна политика и налозите им да бъдат намалени. 

Втори ден гасят пожар в местността Беклемето в Стара планина

"В момента пожарът край Воден се развива низово в широколистен масив. Организирана е цялата налична техника, с която разполагаме. Предислоцирана е към просека, която е направена в горната част на масива, за да можем да започнем да обработваме пожара". Това заяви в ефира на "Събуди се" старши комисар Любомир Баров. 

И добави: "При силен вятър, какъвто имаше през петъчния ден, единствената възможност е предислоцирането на силите и средствата. Със сигурност можем да кажем, че фронтът на пожара намалява. Работим  по основното направление на огъня, което е между селата Крайново и Странжа. В момента на място са разположени над 34 пожарни автомобила с над 100 души личен състав. Имаме 60 души  от Министерство на отбраната, от Столичната община, личен състав и техника, от "Гранична полиция", от "Жандармерия", тежка техника и високопроходима такава от Държавно горско стопанство, доброволци". 

По думите му огънят е обхванал ориентировъчна площ от около 53 000 декара сухи треви и храсти, 2 500 декара горски низов масив и 500 декара върхов масив. "Към момента посоката на разпространение на пламъците е далеч от населените места", подчерта той. 

Повече по темата гледайте във видеата. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase