Определението подлежи на обжалване в 7-дневен срок

Върховният административен съд отхвърли като неоснователно искането на Андрей Гюров за спиране на отстраняването му като подуправител на БНБ заради несъвместимост.

Върховните магистрати приемат, че спирането на правомощията на подуправителя представлява временна мярка, която се налага по изключение при определени предпоставки и за определен период от време.

Андрей Гюров обжалва отстраняването си от БНБ, съдът образува дело

Настъпилите вреди от решението на УС на БНБ или евентуалното им настъпване в бъдещ период, претендирани от жалбоподателя, са пряка последица от оспорения акт и не са противопоставими на защитения от закона обществен интерес, пише още в становището. Евентуално накърнени лични или имуществени интереси не могат да обосноват спиране на действието на обжалвания акт, допълват от съда.

Оттам твърдят още, че в искането на Андрей Гюров не се съдържат твърдения, които да обосноват значителна или трудно поправима лична или имуществена вреда. От представените доказателства не се установява да е налице опасност от настъпване на вреди.

БНБ отстрани Андрей Гюров като подуправител

Преди месец Комисията за противодействие на корупцията установи несъвместимост по отношение на Андрей Гюров, подуправител и ръководител на управление „Емисионно“ в БНБ. Установената несъвместимост трябва да премине през съда и парламента.

Според Антикорупционната комисия Гюров е в несъвместимост заради участието си в дружество с ограничена отговорност и управителните органи на две сдружения.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред петчленен състав на ВАС в 7-дневен срок, като делото предстои да бъде разгледано по същество на 2 август.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase