Промените бяха приети тази седмица

Евродепутатът Радан Кънев ще поиска от Брюксел оценка дали поправката в “Закона за предучилищното и училищното образование” нарушава европейските закони. Повод за това са приетите промени, които забраниха теми, свързани с ЛГБТ общността, да се обсъждат в училище.

Промените в Закона за предучилищното и училищното образование бяха приети с основната теза, че защитават традиционните български и християнски ценности. Според защитниците на промените, децата трябва да бъдат предпазени от влиянието на идеологии, които не са в съответствие с традиционната културна идентичност на страната ни. Към този довод най-често се твърди, че чрез тези поправки ще се противодейства и на външни влияния.
От другата страна са доводите "против" промените. Според критиците на закона той застрашава свободата на изразяване и представлява форма на цензура, създавайки опасност от дискриминация и маргинализиране на хора с различна сексуална ориентация​.

Депутатите забраниха пропагандата на нетрадиционната сексуална ориентация в училище

„Текущият законов текст противоречи както на Българската конституция, така и на Конвенцията за правата на човека. Съществува постоянна практика на Европейския съд по правата на човека, която показва, че този закон нарушава и Закона за защита от дискриминация”, каза юристът Мариета Караджова. 

Според председателя на фондация „Консервативно общество" Кристиян Шкварек забраната да се говори за различна сексуална ориентация и полова идентичност в училище е в полза на децата, а те самите се информират по други канали. Той е на мнение, че темата е политическа, а не социална. 

„Когато класната стая е изпълнена със знамена на дъгата, както е в много западни страни в момента, защото там не са въведени подобни закони и се стига до такива ситуации. Всички разбираме, че ако в Америка класните стаи бъдат украсени със знамена, това би насочвало децата към демократите в Америка, към лейбъристите във Великобритания или към "градските красиви" партии в България”, каза Кристиян Шкварек, председател на Фондация „Консервативно Общество". 

От Сдружението на директорите в средното образование уверяват, че до момента не са наблюдавали ЛГТБ пропаганда в училище.

„Аз твърдя, че няма такава пропаганда в училище и че става дума за единични или много редки случаи, при това дори не е сигурно дали информацията, която се изнася, е действителна”, каза Асен Александров, Сдружение на директорите в средното образование.

Така написан законът поставя учителите в деликатната ситуация, защото би се счело за пропаганда ако дете реши да сподели, че е с различна сексуална ориентация. Пак според новия закон то подлежи на санкции. „Имаме един закон, който не знаем как да прилагаме. Би могло да се счита, че е сексуална пропаганда, но от друга страна, в закона не се казва какво точно трябва да се прави и какви санкции да се налагат.  Затова ми се струва, че този текст е кух. Той е неизпълним”, каза Асен Александров.

Приетите поправки в закона за предучилищното и училищното образование ще влязат в сила с първия училищен звънец.  Засега въпросите около прилагането на спорните текстове са повече от отговорите.

Гледайте целия разговор във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase