Вижте кои са отличените

Обавиха отличените актьори и режисьори от 32-рия Международен филмов фестивал "Любовта е лудост", който се провежда във Варна.

Филмът “Сбогом Буенос Айрес” на режисьора Герман Крал ще получи голямата награда „Златна Афродита”. Това съобщи журито с председател Момчил Карамитев на официална пресконференция преди закриващата церемония тази вечер.

Филмът е музикална драма, продукция на Аржентина и Германия, с режисьор Герман Крал и сценаристи Стефан Пухнер, Фернандо Кастец, Герман Крал. В лентата участват Диего Кремонези, Марина Белати, Карлос Порталуп.

Действието се развива в Буенос Айрес през ноември 2001 г. Аржентина е в криза и курсът на песото се срива неумолимо. Хулио Фарбер, харизматичният бандонеонист на „Vecinos de Pompeya“, петчленна група за танго от работническата класа, печели все по-малко от концертите, както и от магазина за обувки, който е наследил от баща си. Когато решава да напусне завинаги любимия си Буенос Айрес, се оказва, че за една нощ правителството е замразило всички банкови сметки в страната и той не може да си купи самолетни билети. Накрая Мариела, хитроумна млада жена и напориста таксиметрова шофьорка, се блъска в колата му с пълна скорост, повреждайки последната ценна вещ на Хулио, преди да открадне сърцето му.

Наградата на Община Варна ще бъде връчена на филма „Щастливи дни” с участието на италианската звезда Франко Неро, който е специален гост на фестивала тази година.

Лентата е романтична драма, италианска продукция, с режисьор и сценарист Симоне Петралия. В актьорския състав, редом до Неро, застават Анна Галиена, Мария де Медейрос, Марко Розети.

Историята на филма е следната: Маргарита е актриса с кариера със световно признание. Живее в наситен с емоции и преживявания апартамент в Рим, често посещаван от агентката ѝ Микела, няколко приятели и сина ѝ Енеа, неуспешен музикант. Предстоят й снимки на филм в Лос Анджелис, режисиран от млад американски режисьор, но след внезапно сполетели я физически проблеми изследванията показват настъпваща тежка форма на атрофия на мускулите. Антонио, неудовлетворен режисьор, неин бивш партньор и баща на Енеа, пристига, за да се опита да й помогне. Заради болестта Маргарита се налага да се откаже от филма като скоро остава неподвижна. Антонио и Маргарита, разделени от много години, постепенно възстановяват връзката си сред страданието като заедно ще напишат големия финал на живота си.

Снимка: БТА

„Любовта е лудост”: 32-ро издание на международния кинофестивал

"Майстора и Маргарита" получава награда на гилдия "Кинокритика" към Съюза на българските филмови дейци.

Лентата е драма, минисериал, продукция на Русия, Хърватия. Режисьор е Михаил Локшин, сценаристи - Роман Кантор и Михаил Локшин, по романа на Михаил Булгаков. Участват Аугуст Дил, Юлия Снигир, Евгений Циганов.

Лентата разказва: Москва, 30-те години на ХХ век. Обещаващ млад писател в разцвета на кариерата си се оказва в центъра на скандал от литературен и политически характер - новият му роман е смазан от сурови критици, които твърдят, че яркото изображение на Христос е абсолютно неприемливо в атеистичния Съветски съюз. Театралната премиера на пиесата на писателя е отменена, колегите и приятелите му го избягват като чума и само за няколко дни писателят се превръща в отшелник. Скоро след това той среща красива омъжена жена на име Маргарита. Двамата сякаш нямат никакво бъдеще заедно, но какво значение има това пред истинската любов?

Актьорът Франко Неро: Киното е свобода, за която винаги ще съм благодарен

Наградата на Съюза на българските филмови дейци отива за полския филм “Празник на огъня”.

Филмът е драматична комедия, полска продукция, с режисьор Кинга Дембска и сценаристи Кинга Дембска, Якуб Малецки. В лентата участват Паулина Питлак, Йоанна Драбик, Томаш Саприк

Историята, която разказва е следната: Две сестри се борят с телата си. Едната, тласкана от амбицията си, тества границите на тялото си, другата вижда в собственото си тяло затвор. Едната вярва, че балетът ще я спаси от спомените ѝ, другата наблюдава света от балкона си с такова внимание, че може да вижда и чува нещо повече. Всяка от тях укротява миналото си и опитомява настоящето си.

Филмът е екранизация по романа на Якуб Малецки.

Снимка: БГНЕС

Призът за “Най-добър актьор” ще бъде връчен на Ласло Шацвай за филма „Някои птици”.

Филмът е в категория драма, комедия и е продукция на Унгария. Режисьор е Даниел Хевер, сценарист - Жанет Кертес. Участват Ласло Шацвай, Лила Кизлингер, Петер Валч.

Синопсисът е: Бела има чувството, че светът се изправя срещу него, когато синът му го настанява в старчески дом. Там среща непокорната тийнейджърка Зое, която е осъдена да полага общественополезен труд. Докато Зое отчаяно се опитва да се свърже със самотната си майка, Бела иска да докаже на всички, че може да живее самостоятелно, за да се прибере у дома. Въпреки почти шестдесетгодишната разлика помежду им, сходствата в съдбите им и самотата ги превръщат в съюзници.

„Любовта е лудост”: 32-ро издание на международния кинофестивал

Отличието за “Най-добра актриса” ще получи Лив Лиза Фрис за ролята ѝ в „От Хилде с любов”.

Филмът е биографична драма, продукция на Германия, с режисьор Андреас Дрезен и сценарист Лайла Щилер. Участват Лив Лиза Фрис , Йоханес Хегеман, Лиза Вагнер Берлин.

Историята е следната: 1942 г. Лудо влюбена в Ханс, в очакване на първото им дете, Хилде изживява най-прекрасното си лято. Но зад страстта се крие сериозна опасност. Заедно с други младежи, Ханс се включва в групата за антинацистка съпротива, наречена по-късно „Червеният оркестър“. Въпреки огромния риск Хилде също става част от групата, но е арестувана от Гестапо и ражда сина си в затвора. В отчайващата ситуация, когато й остават само няколко месеца със сина й, Хилде проявява вдъхновяваща сила.

Филмът бе част от официалната конкурсна програма на Берлинале’2024.

Специална награда на журито ще бъде присъдена на “Любимата ми торта”.

Лентата е в категория драма, комедия, продукция на Иран, Франция, Швеция, Германия, с режисьори и сценаристи Бехташ Санаиха и Марям Могадам. Във филма участват Лили Фархадпур, Есмаил Мехраби, Мохамед Хайдари.

Синопсисът е: 70-годишната Махин живее сама в Техеран, откакто съпругът ѝ е починал, а дъщеря ѝ е заминала за Европа. Един следобеден чай с приятели я кара да наруши рутинното си самотно ежедневие и да съживи любовния си живот.

Филмът бе отличен с Наградата на международната филмова критика на тазгодишното Берлинале.

NOVA e медиен партньор на събитието.