"Имаме информация и доказателства, че цел на престъпни групи е било купуването на 300 хиляди гласа", посочи президентът Санду

Молдова каза "да" на европейската интеграция. Крайният резултат от ключовите за страната избори стана ясен още вчера. Освен на референдума, молдовците гласуваха и за президент. 
Вотът обаче беше помрачен - властите в Молдова обвиниха Русия в намеса в изборите. 

В неделя гражданите на Молдова отидоха до урните, за да гласуват на ключови избори - както за президент, така и на референдум за членство на страната в Европейския съюз. Вотът обаче беше помрачен от обвинения за руска намеса и купуване на гласове.

Оспорван резултат на референдума в Молдова

"Хората виждат в референдума отговор на въпроса за интеграцията с Европа - дали сме за или против, като второто на практика означава, че ще останем под руско влияние, както през последните 30 години. Важно е бъдещето на нашата страна, нейният успех, свобода и сигурност. Ако в Европа се спусне нова желязна завеса, мястото на Молдова трябва да бъде от страната, където има свобода и развитие", смята Алексей.

След разпада на Съветския съюз в Молдова се редуват прозападни и проруски правителства.
Проевропейският президент на страната - Мая Санду заяви, че вотът е бил помрачен от "безпрецедента" външна намеса.

"През последните месеци Молдова е изправена пред безпрецедентна атака срещу свободата и демокрацията в страната. Престъпни групи заедно с чужди сили, враждебни на нашите интереси, ни атакуват с десетки милиони евро, лъжи и пропаганда. Целта им е да вкарат гражданите и страната в състояние на неяснота и нестабилност. Имаме информация и доказателства, че цел на престъпните групи е било купуването на 300 хиляди гласа. Мащабът на измамата е безпрецедентен. Целта е била да се компрометира демократичният процес и да се предизвикат страх и паника сред обществото. Ние обаче няма да се откажем да защитаваме свободата и демокрацията", категорична бе тя.

Инфарктна нощ в Молдова: Страната избра европейско бъдеще

Опозицията разкритикува референдума като политически маневриран ход, целящ да подпомогне президентската кампания на Санду Някои кандидати, които твърдят, че принципно подкрепят членството на страната в Европейския съюз, призоваха избирателите да го бойкотират или да гласуват против.

"Не участвах в референдума. Не подкрепям позицията на настоящото правителство, което предложи идея, която не е свързана с Европейския съюз. Това е референдум за промяна на Конституцията. Въпреки това, подкрепям стремежите на Молдова да се интегрира в Съюза", коментира Александър Стояноглу.

А резултатът от референдума вече е факт - с крехко мнозинство Молдова каза "да" на европейската интеграция.

Реакция от Москва не закъсня - говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че изборите в страната не са били свободни, а резултатите им показват "трудно обяснимо" увеличение на гласовете в подкрепа на президента Мая Санду и Европейския съюз.
От своя страна ЕС каза, че Русия директно е опитала да сплаши гражданите на Молдова и да промени позицията им.

"Отбелязваме, че това гласуване се проведе при безпрецедентна намеса и сплашване от Русия и нейните проксита с цел да дестабилизират демократичните процеси в Република Молдова", заяви Петер Сано.

Референдумът - заедно с президентските избори, чийто първи тур също се проведе в неделя - се разглеждат като тест дали бившата съветска република може окончателно да избяга от сферата на влияние на Москва.

Репортер: Виктория Лозева

Редактор: Цветина Петкова