100-годишният президент живее в своя скромен дом в родния си град

100-годишният президент на САЩ Джими Картър гласува за Камала Харис, предаде Voice of America. Неговият внук Джесън Картър, който е и председател на глобалната организация с нестопанска цел „Център Картър“ посочи, че неговият дядо е израснал в сегрегирания Юг и затова той смята, че избирането на чернокожа жена президент е изключително важно.

Президентът Картър преди време обяви, че за него от голямо значение е била възможността да гласува за Барак Обама през 2008 година.

Джо Креспино е професор по история в университета „Емори“. Той вярва, че гласуването на Картър е свързано с неговото наследство, по-специално с усилията му да въведе поправката в Конституцията, която гарантира равни права и забравяна дискриминацията по полов признак. Тази негова борба бе ратифицирана в Сената още по време на неговото управление като президент на САЩ. Крестипо смяна, че изборът на Джими Картър се дължи на това, че той иска да намали поляризацията в обществото.

От фермер, отглеждащ фъстъци, до американски президент: Джими Картър на 100 г.

Местните хора споделят, че никой привърженик на републиканците няма да се обиди на американския президент заради избора му, тъй като той е обичан от всички.

С наближаването на изборния ден Джими Картър продължава да получава медицински грижи в скромния си дом на края на родния си град, недалеч от запазената ферма от епохата на Голямата депресия, където историята му започва преди 100 години, разказва VOA.

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America