Снимка: iStock
Проверка на NOVA
Ден преди Гергьовден екип на NOVA провери колко ще ни струва трапезата за празника.
Килограм живо агнешко излиза средно по 12 лева. Оттам нататък то тръгва по търговските вериги, където може да бъде намерено на цени между 23 и 29 лв. Ако решите да комбинирате печеното агнешко със салата, то за маруля, глава пресен лук, четири домата и две краставици, ще трябва да отделите около 10 лв.
Проверката ни започва още от цените на производител. Екипът ни се среща с Анелия Янкова и Мехмед Резов от павликенското село Върбовка. Те казват, че търсенето на живо месо е спаднало, тъй като цените били високи, а имало по-евтин внос.
Над 200 тона вносно агнешко залива пазара за Гергьовден
„Ние го продаваме за 12 лева. На повечето хора обаче им е много скъпо и смъкваме цената, дори и да не искаме”, каза Янкова. От своя страна Резов обясни, че всичко вече е поскъпнало – работната ръка, фуражът и люцерната.
Проверяваме колко излиза агнешкото и на Женския пазар в София. Дотам цената на килограм вече е скочила с поне десет лева. „Мисля, че 23 лева е нормална цена. Хората се наядоха за Великден и сега за Гергьовден купуват по килограм или половин”, смята магазинерка.
Равносметката: Ако изпечете един килограм агнешко за празника и направите една салата, трапезата може да излезе под 50 лева.
Последвайте ни