Снимка: iStock
Икономистът доц. Огнян Боюклиев посочи, че качествената храна не е евтина, тъй като има висока добавена стойност
Регулаторните органи обявиха единни действия срещу спекулативния пазар, изразявайки увереност, че няма да позволят необосновано повишаване на цените. Тази тема беше обсъдена в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS от доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.
Доц. Боюклиев предложи въвеждането на електронен етикет като антиинфлационна мярка, подобна на успешно приложената в Израел през 2006 г. По време на висока инфлация израелското правителство използва този механизъм, който позволява на потребителите да виждат историята на цените.
Има ли риск засилените проверки преди еврото да се превърнат в натиск за бизнеса
Според този принцип началната цена на дадена стока се записва на първо число от месеца. Търговците могат да я променят, но на електронния етикет винаги ще бъде видима и „закотвената” първоначална цена. Доц. Боюклиев смята, че по този начин търговците няма да имат изгода да спекулират.
Доц. Боюклиев посочи, че магазините на Централния кооперативен съюз (ЦКС), които предстои да станат "Магазин за хората", вече до голяма степен разполагат с електронни етикети.
Икономистът подчерта, че качествената храна не е евтина, тъй като има висока добавена стойност. За да се подобри покупателната способност на населението, Боюклиев предложи да се въведат по-високи данъци. Това според него ще осигури по-щедри пенсионно-социални услуги, което от своя страна изисква постепенно увеличаване на доходите.
Редактор: Емил ЙордановПоследвайте ни