Той обясни, че се водят дела срещу фирми на Христо Ковачки и те не го покровителстват

„Никого не включваме в предизборната кампания. Имаме си кандидат и се занимаваме с него. Не е сериозно да се смята, че по време на предизборна кампания държавното обвинение и институциите ще спрат да си вършат работата”, заяви в „Здравей, България” Делян Добрев, председател на комисията по енергетика в Народното събрание. Така той коментира обвиненията, че в предизборния месец трима червени министри бяха уволнени, а един от тях дори ще бъде изправен на съд.

По темата

Относно обвиненията за АЕЦ „Белене”, Добрев обясни, че обвиненията са повдигнати, защото при продажбата на старото оборудване то е оценено на 295 млн. евро. Впоследствие е сключен договор, който е на стойност 205 млн. евро.

Делян Добрев категорично отрече някой някога да е привилегировал Христо Ковачки. „Имаше редица дела, които се водят с дружества, свързани с Христо Ковачки. Държавата си защитава интересите”, отговори председателят на комисията по енергетика на въпрос дали подкрепят бизнесмена.

"Задълженията на Ковачки вероятно са по-малки. Договорът за наем няма общо с концесията. Тази концесия се е дала под условие на едно държавно дружество, след това незнайно как тези права се прехвърлят на едно частно дружество без пари, даже не и за 1 лв., с решение на МС. Това става в края на февруари 2007 г. После тя продава тези права на друга частна фирма за 35 млн. евро. Защо става това?", пита той.

„Не обвинявам никого. Ще направим доклад и ще го предадем на прокуратурата”, допълни Добрев.

Целия разговор гледайте във видеото.