Тя ще бъде произвеждана предимно от руски журналисти, живеещи в изгнание

Неправителствената организация „Репортери без граници“ съобщи в Брюксел за завършването на проекта „Букет от сателити”, който да предлага на руското население „независима информация”, произвеждана предимно от руски журналисти, живеещи в изгнание след инвазията на Москва в Украйна.

Според „Репортери без граници” целта на този „букет”, наречен „Свобода”, е да бъде „доказателство, че демокрациите могат да изнасят независима журналистика и да обърнат логиката на пропагандата”, която „залива” руските граждани чрез медии, контролирани от държавата.

България се изкачи с 20 позиции в класацията за свобода на медиите

На пресконференцията в Европейския парламент, на която беше обявен стартът на проекта, присъства и заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова. Тя приветства „Свобода” като „добре дошъл инструмент за борба с дезинформацията”.

„Не се радвам да кажа това, но не бяхме подготвени за такава агресивна комуникация и такава способност на руснаците да приспособяват кампании за дезинформация към всяка държава членка на ЕС с различни разкази”, добави тя.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Валерия Динкова, БТА